Волово: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ru:Волово (Русе)
м merging links
Ред 1: Ред 1:
'''Волово''' е [[село]] в Северна [[България]].
'''Волово''' е [[село]] в [[Северна България]].
То се намира в [[община Борово]], [[Област Русе]].
То се намира в [[община Борово]], [[Област Русе]].



Версия от 03:26, 10 юли 2008

Волово е село в Северна България. То се намира в община Борово, Област Русе.

Волово
Общи данни
Население129 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина208 m
Пощ. код7175
Тел. код081462
МПС кодР
ЕКАТТЕ12067
Администрация
ДържаваБългария
ОбластРусе
Община
   кмет
Борово
Валентин Великов
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Николай Банчев


География

История

Старото име на селото е Долна Манастирица - вероятно от съществувалия в миналото манастир на около един километър източно от селото.

Преди Освобождението през селото е минавал главният път от Русчук през Бяла (по моста на Кольо Фичето над река Янтра) за Търново. По време на Руско-турската освободителна война 1877/78 г., в селото е пребивавал щабът на Източния отряд на Руската армия.

След освобождението, поради слабата централна и местна власти, в гористите райони на североизточна България се разраства разбойническо движение на смесени турско-български чети. В Беленския регион по това време е върлувала такава чета под ръководството на Чолак Пехливан. Причаквали са и са ограбвали пътуващите по пътя търговци, селата и др. Местното население се организира и създава т.н. местни милиции за самозащита. По пътя между Русчук и Бяла се поставили постове за защита от разбойниците. Такъв пост е имало между село Долна Манастирица и село Обретеник на западния склон на един дол (наричан "Чолак дере"). В една студена дъждовна есенна нощ вратата на колибата, в която се топлели до огнището постовите, с трясък се отворила, появил се Чолакът с насочена пушка и им наредил да се предадат. От дъното на колибата, обаче, изтрещяла пушка и Чолакът изревал: "Аркадашлар, удариха ме. Не ме оставяйте на гяурите." Започнала престрелка, но накрая разбойниците се разбягали. На другия ден Чолакът бил закаран в Бяла и предаден на властите. Говори се, че по Чолака е стрелял дядо Бельо от село Брестовица, съседно на Волово. След ликвидирането на Чолака четата му прекратява набезите си в района. Тази история е предадена в пътеписите на Константин Иречек.



Културни и природни забележителности

Редовни събития

Други

Външни препратки