Севлиево: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Peccafly (беседа | приноси)
Ред 108: Ред 108:
[[fi:Sevlievo]]
[[fi:Sevlievo]]
[[fr:Sevlievo]]
[[fr:Sevlievo]]
[[ja:セヴリエヴォ]]
[[mk:Севлиево]]
[[mk:Севлиево]]
[[pl:Sewliewo]]
[[pl:Sewliewo]]

Версия от 16:18, 11 юли 2008

Вижте пояснителната страница за други значения на Севлиево.

Севлѝево е град в Централна България. Той се намира в Област Габрово и е втори по големина в областта след Габрово. Градът е административен център на Община Севлиево.

Севлиево
      
Общи данни
Население22 035 души[1] (15 март 2024 г.)
534 души/km²
Землище41,244 km²
Надм. височина230 m
Пощ. код5400
Тел. код0675
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ65927
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Севлиево
Иван Иванов
(ГЕРБ; 2011)
Уебсайтwww.sevlievo.bg
Севлиево в Общомедия
Файл:Sevlievo Hotel.jpg
Хотел "Севлиево Плаза"

География

Град Севлиево се намира в Централна Северна България, близо e до географския център на страната с географско положение 43° 1' 32" сев. ш. и на 25° 6' 48" изт. д. Надморската височина на града е 201 м, но това е най-ниската точка на общината. По билото на Стара планина някои върхове достигат до 1900 м. надморска височина, а полупланинският терен е със средна височинa 400-700 м. Климатът е умерено-континентален, с голяма амплитуда между най-ниските и най-високите годишни температури от + 30-35 градуса по Целзий през лятото до минус 20-25 градуса през зимата.

История

Резултатите от проучването на средновековния град Хоталич край Севлиево показват, че това, за сега, е най-големият по площ средновековен град в България, извън столиците Плиска, Преслав и Търново. Изворите за Хоталич са изключително оскъдни и недостатъчни за свързването им с определен археологически паметник. До разкопките на крепостта край Севлиево липсват и проучвания на съвременни изследователи на българските старини. Знае се малък каменен надпис, открит от Кацев Бургски коай Батошевския манастир и пренесен в София. По време на бомбардировките през Втората световна война случайно се запазило тефтерчето на откривателя, което той го прерисувал. Близките му го предоставят на Никола Ковачев, а той през 1959 г. публикува текста. В него четем:

"Съгради този храм Гено от Хотел и Петър Търнов лято 67..." Това е единственият средновековен писмен извор за Хотел. По-късно в турските административни документи се вписва като Хоталич. От средата на XVI век като "нахия", а в документ от 1618 г. като "кааза Хоталич". В преведените и цитирани от Руси Стойков документи от 1638 г. и 1643-1644 г. се споменава вече само "кааза Хоталич", а на някои места е прибавено "Нам и дигер Серви", което в превод означава " с друго име Серви".

В един документ от 1550 г., където са вписани ленните владения, като че ли има отговор на въпроса, каква е връзката между селищата Хоталич и Севлиево. В него се казва: "В нахия Хоталич с друго име Хисар Бегли и ЗИР" Хисар означава крепост или укрепление, а последното ЗИР се превежда "под него или подчинен на горния". Това може да се тълкува като "крепостта Хоталич и долния Хоталич", или "селото под Хоталич". В документ от 1618 г. са указани вече кааза Хоталич, село Селви. От тези само няколко извора можем да направим извод, че когато турците завладяват Северна България, те превземат и разрушават крепостта Хоталич, а населението прогонват. Самите турци се заселват в равнината, в долния Хоталич, на левия бряг на р. Росица и го наричат Серви - Селви - Севлиево. То постепенно се разраства, привлича населението на крепостта Хоталич и околните селища. Изземва функциите на средновековния административен център, какъвто е бил Хоталич и става икономически, стопански, а по-късно и културен център на района.

Религии

Преобладават православните християни.

Политика

Икономика

Водещи металообработващите предприятия са фирмите:

  • АВВ "Авангард" - за производство на високоволтови електроизделия,
  • "Оригинал" - пресформи за леене под налягане, с противоналягане и по пневмобуталния метод,
  • "Емка" - електропроводници за индустрията и бита.
  • "Видима идеал"

Трикотажни изделия произвежда фирма "Росица", а текстилни – фирма "Бриз". Друга група фирми работят в областта на дървопреработването - "Батой", "Борела-С", "Абанос", "Изгрев-90", "Паралел", включително и в мебелно производство.

Редовни събития

Всяка година в град Севлиево се провежда турнир по свободна борба в памет на Дан Колов.

Личности

Родени в Севлиево
Починали в Севлиево

Побратимени градове

Външни препратки