Виридиана: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: tr:Viridiana
м Робот Промяна: ru:Виридиана
Ред 28: Ред 28:
[[pl:Viridiana]]
[[pl:Viridiana]]
[[pt:Viridiana]]
[[pt:Viridiana]]
[[ru:Виридиана (фильм)]]
[[ru:Виридиана]]
[[tr:Viridiana]]
[[tr:Viridiana]]

Версия от 08:34, 20 юли 2008

"Виридиана" (на испански Viridiana) е мексиканско-испански филм от 1961 г. на режисьора Луис Бунюел. В главните роли със Силвия Пинал, Франсиско Рабал, Фернандо Рей, Виктория Дзини, Лола Гаос и др.

И в този филм Бунюел продължава да си разчиства сметките с наложеното му подтисничеството в юношеството и засяга любимите си теми: сексуалния фетишизъм, инцеста, лицемерието на църквата, глупостта и самодоволството на буржоазията, оскотелия народ.

Виридиана (в ролята Силвия Пинал) бивша послушница в манастир, решава сама да твори добро в света. Според концепцията на Бунюел, тази героиня е една от трансформациите на Дон Кихот. Тя се грижи за нисшите, превързва раните на прокажени, подпомага ги материално, храни ги и дори ги прибира в своя дом.

Ключов епизод във филма и своеобразна поука е оргията на бедняците: безобразни, уродливи фигури застинали в позата на апостолите от картината Тайната вечеря на Леонардо да Винчи. Във финалната картина на филма двама мъже, се опитват да изнасилят Виридиана, тяхната благодетелка.

Шаблон:Endspoilers

Франкиската цензура се противопоставя на последния кадър от филма, в която Виридиана чука на вратата на братовчед си, той и отваря и затваря вратата след нея. Бунюел се подчинява но предлага край по-непристоен за епохата (Хорхе, Виридиана и Рамон играят на карти). По ирония на съдбата, цензурата приема без промени този финал.

Външни препратки