Коринтски стил: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ro:Ordinul corintic
м Робот Добавяне: sh:Korintski red
Ред 40: Ред 40:
[[ro:Ordinul corintic]]
[[ro:Ordinul corintic]]
[[ru:Коринфский ордер]]
[[ru:Коринфский ордер]]
[[sh:Korintski red]]
[[sk:Korintský sloh]]
[[sk:Korintský sloh]]
[[sr:Коринтски ред]]
[[sr:Коринтски ред]]

Версия от 14:59, 23 юли 2008

Коринтски капител
Файл:Perraultcorinthian.jpg
Илюстрация на Клод Перо по разказа на Витрувий за Калимах и измислянето на коринтския стил, 1684 г.

Коринтският стил, или коринтски ордер, (по името на гръцкия град Коринт, Κόρινθος на гръцки) е един от трите класически стила на гръцката и римска архитектура.

Стилът се характеризира със стесняваща се в диаметър колона към върха и богато украсен капител с акантови листа (растението Acanthus Синя шапка) и спираловидни орнаменти.

Макар и гръцки по произход, този стил не е използван толкова често в Древна Гърция, колкото другите два - йонийският и дорийският.

Витрувий разказва, че коринтският стил бил измислен от Калимах, вдъхновен от гледката на кошница с дарове на гроба на младо момиче. В кошницата били нейните любими играчки, покрити с правоъгълно парче, за да ги пази от времето. Около кошницата било поникнало растението Синя шапка, което се било вплело в нея.

Коринтският капител може да се възприеме и като продължение на йонииския. Волутите (извити орнаменти в ъглите), които заемат основно място в йонииския капител са се смалили в коринтския, но стоят на старите си места. От всеки основен волут, тръгват два малки, които се срещат в средата на колоната. Листата могат да бъдат както схематични, сурови и недодялани, така и екстравагантно оформени и подрязани или съвсем естествени, натуралистични.

В Късната Античност и Византийско време, листата изглеждали като духнати от вятър, вятъра на Вярата(?). Капителът на коринтската колона ляга направо върху ствола. Каналите по колоната са 24, а височината на колоната е девет пъти диаметъра ѝ. Коринтската колона прилича на Йонийската, но често е по-тънка. Абакът (непосредствено лежащата над капитела на колоната част) може да бъде украсен в ъглите със спирали, за да продължи ефекта от капитела и понякога има розетка в средата на всяка от четирите си страни. Тази розетка се развива в християнско време като кръст, в кръг, понякога с инициалите на Спасителя.

Почти винаги коринтската колона има канали (жлебове по дължина на колоната), ако ли не, си струва да се разгадае причината, поради която няма (понякога просто не са достигнали средства). Понякога каналите, които сами по себе си са украса, биват украсени. По дължината си каналите могат да бъдат набраздени от тънки ивици. Във Франция, тези тънки ивици завършват със загатнати цветове на лилия или кабанки. Така коринтския стил се откроява като пищен и празничен, вариативен и удобен за комбиниране с други стилове.

Над абака, коринтският стил, ползва архитрав (дълъг хоризонтален ред, оформен от носещи греди), разделен на две или три части. Понякога тези части са еднакви, друг път влизат в особено съотношение на пропорциите си. Над архитрава е мястото на фриза.