Уикипедия:Премахване на лични нападки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м гласувано е
с {{ИП Уикипедия}}-шаблони / изказ, форматиране, картинка
Ред 1: Ред 1:
: ''Част от [[Уикипедия:Препоръки и правила]].''
{{ИП Уикипедия/TabsHeader|This=6}}
{{ИП Уикипедия/TabsHeader/6|[[У:ПЛН]]}}
{{Правило|Уикипедия:Премахване на лични нападки/Гласуване}}


[[Image:Bad cat hides lolcat.png|right|thumb|200px|Не се държах добре... сега се крия]]
{{Правило|Уикипедия:Премахване на лични нападки/Гласуване|[[У:ПЛН]]}}
С разрастването на Уикипедия и присъединяването на нови потребители се умножават и различните мнения и гледни точки, което понякога става причина за ожесточени спорове. Понякога казваме неща, за които по-късно съжаляваме, например груби думи и обиди, несъвместими с [[Уикипедия:Цивилизованост|цивилизованото поведение]], което подхожда на съавторите в една [[енциклопедия]].


Мрежовата технология [[уики]] дава възможност да се редактират всички текстове, написани от останалите. В Уикипедия на английски език съществува практика [[:en:WP:RPA|личните нападки да се изтриват]]. Това не е основно правило на официалната политика и прилагането му не е задължително, но в много от случаите спомага за спадане на напрежението, съсредоточаване върху обсъждания въпрос и по-бързо намиране на подходящо за страните решение.
Това е ново [[Уикипедия:Препоръки и правила|основно правило]], регулиращо взаимоотношенията в Уикипедия, което [[/Гласуване/|беше прието с консенсус]] от общността.

== Предисловие ==

С разрастването на проекта и присъединяването на нови потребители се умножават и различните мнения и гледни точки, което понякога става причина за ожесточени спорове. Понякога казваме неща, за които по-късно съжаляваме, например [[Уикипедия:Цивилизованост|груби думи или обиди]].

Системата [[уики]] дава възможност да се редактират всички текстове, написани от останалите. В английската Уикипедия съществува практика [[:en:WP:RPA|личните нападки да се изтриват]]. Това не е основно правило на официалната политика и прилагането му не е задължително, но в много от случаите спомага за спадане на напрежението, съсредоточаване върху обсъждания въпрос и по-бързо намиране на подходящо за страните решение.

'''Целта на новото правило е да ограничи отчасти възможността за редактиране на чужди мнения.'''

Забележка: Новото правило е част от официалната политика на българската Уикипедия.


== Правилото ==
== Правилото ==
Целта на новото правило е да ограничи отчасти възможността за редактиране на чужди мнения. Правилото, прието от общността е следното:

<blockquote>
Правилото, прието от общността е следното:
Премахването на лична нападка от реплика не може да се прави от уикипедианеца, към когото тя е насочена. Ако се чувства нападнат, този уикипедианец може да помоли за преценка и съдействие някой друг, който да отстрани личната нападка.</blockquote>

: <big>'''Премахването на лична нападка от реплика не може да се прави от уикипедианеца, към когото тя е насочена.''' Ако се чувства нападнат, този уикипедианец може да помоли за преценка и съдействие някой друг, който да отстрани личната нападка.</big>


Причината за такова ограничаване е, че ако даден участник в спор се чувства засегнат, има опасност да не може съвсем точно да прецени кое е лична нападка, кое конструктивна критика и кое - маловажен и нецеленасочен израз на недоволство, несъгласие или неуважение. Погледът на външен редактор върху дискусията би могъл да свали напрежението.
Причината за такова ограничаване е, че ако даден участник в спор се чувства засегнат, има опасност да не може съвсем точно да прецени кое е лична нападка, кое конструктивна критика и кое - маловажен и нецеленасочен израз на недоволство, несъгласие или неуважение. Погледът на външен редактор върху дискусията би могъл да свали напрежението.


; Аргументация на правилото
Няколко забележки:


* Основно правило за общността е [[Уикипедия:Никакви лични нападки|Никакви лични нападки]]. Обсъждаме подобряването на статиите и енциклопедията, а не личните качества на редакторите.
* Основен принцип общността е да не се отправят [[Уикипедия:Никакви лични нападки|никакви лични нападки]]. Обсъждаме представяните аргументи за подобряването на статиите и енциклопедията, а не личните качества на редакторите.
* Основно правило за общността е [[Уикипедия:Прилагайте презумпцията за добронамереност|Прилагайте презумпцията за добронамереност]]. Ако повечето редактори не бяха добронамерени, Уикипедия нямаше да просъществува.
* Друг основен принцип е [[Уикипедия:Прилагайте презумпцията за добронамереност|прилагането на презумпцията за добронамереност]]. Ако повечето редактори не бяха добронамерени, Уикипедия нямаше да просъществува.
* Промяната на чужди думи под '''предлог, различен от лична нападка''', е в разрез с [[Уикипедия:Уикиетикет|етичните правила]] за една уважаваща себе си общност. В случаи когато мненията и репликите нямат пряка връзка с предмета на обсъждането, силно се препоръчва на участниците в даден спор ''да не редактират текстовете на събеседниците си'', защото това би могло да влоши положението. Ако е наложително тези текстове да бъдат премахнати или променени, участниците могат отново да се обърнат към външен на спора уикипедианец за преценка и евентуално редактиране на дадена реплика.
* Промяната на чужди думи под ''предлог, различен от лична нападка'', е в разрез с [[Уикипедия:Уикиетикет|етичните правила]] за една уважаваща себе си общност. В случаи когато мненията и репликите нямат пряка връзка с предмета на обсъждането, силно се препоръчва на участниците в даден спор ''да не редактират текстовете на събеседниците си'', защото това би могло да влоши положението. Ако е наложително тези текстове да бъдат премахнати или променени, участниците могат отново да се обърнат към външен на спора уикипедианец за преценка и евентуално редактиране на дадена реплика.

'''Вижте също''': [[/Гласуване/]]то на общността за предложението.


== Вижте също ==
== Вижте също ==
* [[/Гласуване/]]то на общността за предложението.

* [[Уикипедия:Никакви лични нападки|Никакви лични нападки]]
* [[Уикипедия:Никакви лични нападки]]
* [[Уикипедия:Правила за поведение при конфликт|Правила за поведение при конфликт]]
* [[Уикипедия:Правила за поведение при конфликт]]
* [[Уикипедия:Разрешаване на спорове|Разрешаване на спорове]]
* [[Уикипедия:Разрешаване на спорове]]
* [[Уикипедия:Цивилизованост|Цивилизованост]]
* [[Уикипедия:Цивилизованост]]
* [[Уикипедия:Уикиетикет|Уикиетикет]]
* [[Уикипедия:Уикиетикет]]
* [[Уикипедия:УикиОбич|УикиОбич]]
* [[Уикипедия:УикиОбич]]
* [[Уикипедия:Препоръки и правила|Препоръки и правила]]


[[Категория:Уикипедия|Премахване на лични нападки]]
[[Категория:Уикипедия|Премахване на лични нападки]]

Версия от 22:43, 27 юли 2008

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:ПЛН
Не се държах добре... сега се крия

С разрастването на Уикипедия и присъединяването на нови потребители се умножават и различните мнения и гледни точки, което понякога става причина за ожесточени спорове. Понякога казваме неща, за които по-късно съжаляваме, например груби думи и обиди, несъвместими с цивилизованото поведение, което подхожда на съавторите в една енциклопедия.

Мрежовата технология уики дава възможност да се редактират всички текстове, написани от останалите. В Уикипедия на английски език съществува практика личните нападки да се изтриват. Това не е основно правило на официалната политика и прилагането му не е задължително, но в много от случаите спомага за спадане на напрежението, съсредоточаване върху обсъждания въпрос и по-бързо намиране на подходящо за страните решение.

Правилото

Целта на новото правило е да ограничи отчасти възможността за редактиране на чужди мнения. Правилото, прието от общността е следното:

Премахването на лична нападка от реплика не може да се прави от уикипедианеца, към когото тя е насочена. Ако се чувства нападнат, този уикипедианец може да помоли за преценка и съдействие някой друг, който да отстрани личната нападка.

Причината за такова ограничаване е, че ако даден участник в спор се чувства засегнат, има опасност да не може съвсем точно да прецени кое е лична нападка, кое конструктивна критика и кое - маловажен и нецеленасочен израз на недоволство, несъгласие или неуважение. Погледът на външен редактор върху дискусията би могъл да свали напрежението.

Аргументация на правилото
  • Основен принцип общността е да не се отправят никакви лични нападки. Обсъждаме представяните аргументи за подобряването на статиите и енциклопедията, а не личните качества на редакторите.
  • Друг основен принцип е прилагането на презумпцията за добронамереност. Ако повечето редактори не бяха добронамерени, Уикипедия нямаше да просъществува.
  • Промяната на чужди думи под предлог, различен от лична нападка, е в разрез с етичните правила за една уважаваща себе си общност. В случаи когато мненията и репликите нямат пряка връзка с предмета на обсъждането, силно се препоръчва на участниците в даден спор да не редактират текстовете на събеседниците си, защото това би могло да влоши положението. Ако е наложително тези текстове да бъдат премахнати или променени, участниците могат отново да се обърнат към външен на спора уикипедианец за преценка и евентуално редактиране на дадена реплика.

Вижте също