Селскостопанска техника: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ред
(Няма разлика)

Версия от 14:31, 5 август 2008

По време на съществуването си селско-стопанската техника (работни селско-стопанск машини) е в следните основни състояния.

  • Като средство на труда – тогава, когато сс машини се използа пряко по предназначението си. В това си основно състояние техниката може да изпълнява две дейности: технологическа – тогава, когато сс машини се използват за конкретна агро-техническа операция; транспортна – тогава, когато сс машини се използват за превоз на товари от едно място до друго;
  • Като обект на труда – тогава, когато върху авариралата техника се извършват различни дейности с цел възстановяването й. Дефектова – с цел изясняване вида на аварията. След това се извършва техническо обслужване, текущ или капитален ремонт.

Връщане към първото си основно състояние – като средство на труда. Отправяне към трето основно състояние – в очакване на следващия работен период (т.е. период на консервация) – епизодично техническо обслужване (визуален контрол); разконсервиране и подготовка на техниката за последваща работа.