Иван Атанасов – Инджето: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 18: Ред 18:
По време на Кресненско-Разложкото въстание е войвода на чета, действаща по десния бряг на [[Струма]]. По време на [[Сръбско-българска война|Сръбско българската война]] е войвода на доброволческа чета от македонски българи.
По време на Кресненско-Разложкото въстание е войвода на чета, действаща по десния бряг на [[Струма]]. По време на [[Сръбско-българска война|Сръбско българската война]] е войвода на доброволческа чета от македонски българи.
През 90-те години става член на ВМОК и участва в [[Четническа акция на ВМОК|Четническата акция]] през 1895 година, като със собствени пари въоръжава чета от 50 души, която действа в родния му край - [[Поройско]] и [[Малешевско]]. Убит е през 1896 година от граничен партрул при пресичане на българо-турската граница при село [[Цървище]].
През 90-те години става член на Върховния комитет и участва в [[Четническа акция на ВМК|Четническата акция]] през 1895 година, като със собствени пари въоръжава чета от 50 души, която действа в родния му край - [[Поройско]] и [[Малешевско]]. Убит е през 1896 година от граничен партрул при пресичане на българо-турската граница при село [[Цървище]].


==Източници==
==Източници==

Версия от 06:59, 14 август 2008

Вижте пояснителната страница за други личности с името Иван Атанасов.

Иван Атанасов
български революционер

Роден
неизвестна
Починал

Иван Атанасов, наречен Инджето, е български революционер, опълченец, участник в Кресненско-Разложкото въстание, деец на Върховния македоно-одрински комитет.

Биография

Атанасов е роден във валовищкото село Ветрен, тогава в Османската империя, днес Нео Петрици, Гърция. При избухването на Руско-турската война в 1877 година влиза в Българското опълчение и е награден с медал за проявена храброст в боевете при Шипка.

По време на Кресненско-Разложкото въстание е войвода на чета, действаща по десния бряг на Струма. По време на Сръбско българската война е войвода на доброволческа чета от македонски българи.

През 90-те години става член на Върховния комитет и участва в Четническата акция през 1895 година, като със собствени пари въоръжава чета от 50 души, която действа в родния му край - Поройско и Малешевско. Убит е през 1896 година от граничен партрул при пресичане на българо-турската граница при село Цървище.

Източници

  • Енциклопедия „Пирински край“. Том 1, Благоевград, 1995.