Сърдечно-съдова система: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м връщане на меп и кат
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Сърдечно-съдовата система''' е изградена от тръбести образования(кръвоносни лимфни съдове), изпълнени с циркулираща течност, и сърце, което я привежда в движение. Чрез нея на клетките се доставят необходимите вещества и изземват непотребните. Според циркулиращата течност съдовата система се разделя на два отдела, които се обозначават като кръвоносна и лимфна система. Кръвоносната система е изпълнена с кръв. Състои се от сърце и кръвоносни съдове-артерии, капиляри и вени. Лимфната система представлява разклонена мрежа от лимфни пътища и разположени по тях лимфни съдове и лимфни възли.
'''Сърдечно-съдовата система''' е изградена от тръбести образувания(кръвоносни и лимфни съдове), изпълнени с циркулираща течност(кръв и лимфа), и сърце, което я привежда в движение. Чрез нея на клетките се доставят необходимите вещества и се изземват непотребните. Според циркулиращата течност съдовата система се разделя на два отдела, които се обозначават като кръвоносна и лимфна система. Кръвоносната система е изпълнена с кръв. Състои се от сърце и кръвоносни съдове-артерии, артериоли, капиляри, вени и венули. Лимфната система представлява разклонена мрежа от лимфни пътища и разположени по тях лимфни съдове и лимфни възли.


{{анатомия-мъниче}}
{{анатомия-мъниче}}

Версия от 08:39, 11 септември 2008

Сърдечно-съдовата система е изградена от тръбести образувания(кръвоносни и лимфни съдове), изпълнени с циркулираща течност(кръв и лимфа), и сърце, което я привежда в движение. Чрез нея на клетките се доставят необходимите вещества и се изземват непотребните. Според циркулиращата течност съдовата система се разделя на два отдела, които се обозначават като кръвоносна и лимфна система. Кръвоносната система е изпълнена с кръв. Състои се от сърце и кръвоносни съдове-артерии, артериоли, капиляри, вени и венули. Лимфната система представлява разклонена мрежа от лимфни пътища и разположени по тях лимфни съдове и лимфни възли.

Шаблон:Анатомия-мъниче