Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
мРедакция без резюме
м Ив-Жозеф дьо Кергелен Тремарек“ преместена като „Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек“: Това е правилното име
(Няма разлика)

Версия от 19:05, 15 септември 2008

Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек
Yves Joseph de Kerguelen de Trémarec
френски мореплавател

Роден
Починал
Семейство
Деца4
Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек в Общомедия

Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек (на френски Yves Joseph de Kerguelen de Trémarec, 1734 - 1797) е френски морски офицер и изследовател, роден на 13 февруари 1734 г. в Ландюдал, Бретан. По време на Седемгодишната война, Кергелен дьо Тремарек е капер, но няма особен успех. При плаванията си през 1767 и 1768 г. за насърчаване на лова на моруни покрай бреговете на Исландия, Ив Жозеф картира множество заливи и пристанища, извършва серия от астрономически наблюдения и коригира картата на Исландия. Събира много точни и интересни данни за тази малко позната тогава страна. Така например на него дължим първите достоверни описания на гейзерите, както и любопитни сведения за съществуването на вкаменени дървета, което доказва, че в по-ранна геоложка епоха Исландия, която днес е съвършено лишена от дървета, е била покрита от гори.

Вярвайки, че трябва да съществува масивен южен континент, който да балансира сушата в северното полукълбо, през 1771 г. френският крал Луи XV възлага на опитния бретонски мореплавател командването на експедиция за откриването на митичния континент Terra Australis Incognita в полза на Франция. На 12 януари 1772 г. с корабите Fortune и Gros-Ventre Кергелен Тремарек напуска Мавриций. Плавайки на юг през мъгли, дъждове и бури, на 12 февруари 1772 г. открива архипелагът, който днес носи неговото име. Кергелен Тремарек така и не успява да намери подходящо място за хвърляне на котва, за да може да слезе на сушата, а и загубва контакт с Gros-Ventre. По време на свирепа буря Fortune получава сериозни повреди, което налага Кергелен Тремарек да поеме обратно към Мавриций. Той така и никога не успява да стъпи на откритите от него острови. За сметка на това Де Боагенок, капитанът на Gros-Ventre, успява да слезе на сушата и да анексира новооткритите земи в полза на френската корона.

При завръщането си във Франция, Кергелен Тремарек представя доклад от експедицията, в който потенциалът на островите, наречени от него Австралийска Франция, е силно преувеличен. В резултат на това обаче бретонецът е натоварен с ръководството на още една експедиция, която на 29 октомври 1772 г. отново поема в южна посока. Трите кораба от състава ѝ, Le Roland, L'Oiseau и Le Dauphine, достигат архипелага на 14 декември 1772 г. На 8 януари 1773 г. експедицията е принудена да поеме по обратния път, тъй като голяма част от екипажа е повален от скорбут. Капитанът е толкова разочарован от резултатите на това плаване, че прекръства тази безрадостна земя Островът на отчаянието.

У дома Кергелен Тремарек не среща радушен прием. Кралят, подобно на мореплавателя, също е силно разочарован от постигнатото. В резултат на това Кергелен Тремарек е осъден и хвърлен в затвор близо до Самюр в долината на Лоара. Освободен е едва след Френската революция от 1789 г. Получава реабилитация като жертва на монархията и е назначен за управител на пристанището в Брест. Ив Жозеф дьо Кергелен дьо Тремарек умира като вицеадмирал на 3 март 1797 г.