Забрадка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м МЕП - en
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Image:Bandana.jpg|мини|Момиче носи забрадка с декоративна цел и изразяване на предпочитания към отбора на Португалия]]
'''Забрадка''' е триъгълно или квадратно парче [[плат]], което се връзва на главата или около [[врат]]а и служи за защита или като декоративен елемент. Популярността на забрадките варира според различните [[култура|култури]] и [[религия|религии]].

[[каубой|Каубоите]] ги носят на врата с чисто практична цел - за да могат лесно да ги сложат върху устата и носа и да се предпазят от [[прах]]а. В днешно време забрадките могат да се носят на раменете, около кръста, на главата и са неразделна част от [[мода]]та. Някои забрадки имат символично значение - могат да показват влечение или пристрастие към любим спортен отбор или музикална група. Някои видове забрадки, особено в мюсюлманските страни могат да покриват почти цялото лице.

{{мъниче}}
{{мъниче}}
[[Image:Bandana.jpg|мини|220п|Момиче носи забрадка с декоративна цел или изразяване на предпочитания]]
Забрадката е триъгълно или квадратно парче плат, което се поставя окола главата на човек или около врата с цел определена защита или като декоративен елемент. Популярността на забрадките варира според различните култури и религии.


[[Категория:Облекло]]


[[de:Bandana]]
[[de:Bandana]]

Версия от 03:07, 18 септември 2008

Момиче носи забрадка с декоративна цел и изразяване на предпочитания към отбора на Португалия

Забрадка е триъгълно или квадратно парче плат, което се връзва на главата или около врата и служи за защита или като декоративен елемент. Популярността на забрадките варира според различните култури и религии.

Каубоите ги носят на врата с чисто практична цел - за да могат лесно да ги сложат върху устата и носа и да се предпазят от праха. В днешно време забрадките могат да се носят на раменете, около кръста, на главата и са неразделна част от модата. Някои забрадки имат символично значение - могат да показват влечение или пристрастие към любим спортен отбор или музикална група. Някои видове забрадки, особено в мюсюлманските страни могат да покриват почти цялото лице.