Сали Мугабе: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Правописни поправки: й;
Bogorm (беседа | приноси)
тази намеса наистина е неотложна, остатък от копиране, моя грешка
Ред 1: Ред 1:
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име= Ернесто Далгас
| име= Сали Мугабе
| портрет= SallyMugabe.JPG
| портрет= SallyMugabe.JPG
| описание= първа дама на Зимбабве (1980-92)
| описание= първа дама на Зимбабве (1980-92)

Версия от 19:41, 22 септември 2008

Сали Мугабе
първа дама на Зимбабве (1980-92)
SallyMugabe.JPG

Родена
Починала
ПогребанаХараре, Зимбабве
Семейство
СъпругРобърт Мугабе (април 1961 – 27 януари 1992)
Деца1
Сали Мугабе в Общомедия

Сали Франческа Хайфрон Мугабе (Шаблон:Lang-en) или също позната като Сали Мугабе е първата съпруга на Роберт Мугабе Президента на Зимбабве и първа дама на Зимбабве от 1980 до смъртта си през 1992 г. Тя е по-популярно наричана "Амаи" (майка) в Зимбабве.[1]

Ранен живот

Родена е в Гана през 1931; Сали и нейната сестра-близнак Естир са отгледани в политическо семейство, част от нарастващо националноосвободително движение в колониална Гана.

Сали Мугабе става по образование учител, който се изявява като независим политически активист. За пръв път се ангажира в тази дейност от 1962, когато вдъхновява и организира африканките да се противопоставят на конституцията на Южна Родезия, съставена от Ян Смит, заради което е обвинена в подривна дейност и осъдена на 5 години затвор. Част от срока е съкратен.

Изгнание и семейство

Хайфрон се омъжва за Роберт Мугабе през април 1961 в Хараре (тогава наричан Солзбъри).[2] През 1967 Сали емигрира в Лондон, където прекарва следващите 8 години, призовавайки и застъпвайки се за освобождаването на политическите затворници в Южна Родезия, включитело съпруга ѝ, арестуван през 1964 г. и поставен в затвора за 10 години. Техният единствен син, Нхамодзеньика, роден през 1963 по време на периода на затворничество, е покосен от сериозен пристъп на малария и умира в Гана през 1966 г. Мугабе е бил възпрепятствуван да присъствува на погребението на сина си и Сали е принудена сама да понесе физическите и емоционални тегоби на загубата.

След освобождаването на Мугабе от затвора през 1975 г. и последвалото му бягство в Мозамбик с Едгар Текере, неговият съратник-революционер и най-добър приятел (по това време) се засилва гражданската война. Сали Мугабе успява да се срещне със съпруга си в Мапуту, където приема ролята на майка за хиляди зимбабвийци-изгнаници и революционери, които са бягали от родезийското правителствено потисничество. Нейните усилия от този период ѝ спечелват прозвището Amai (майка).

Завръщане в политиката

През 1978 е избрана за заместник-председател на Лигата на Жените към партията ZANU-PF. През 1980 следва да се приспособи към ролята на първия премиер-министър на страната от африкански произход. Избрана е за генерален секретар на Лигата на Жените към ZANU-PF на партийния конгрес през 1989.

Също така е основател на Зимбабвийското Движение за оцеляване на децата. Сали Мугабе основава Сътрудничество на Зимбабвийските жени в Британия през 1986 г. и подкрепя Akina Mama wa Africa, организация със седалище в Лондон, чиято дейност е съсредоточена в развитието на женските въпроси в Африка и Обединеното кралство.

Смърт и памет

Кончината на Сали настъпва на 27 януари 1992 от бъбречна недостатъчност. След смъртта си е погребана в Националното гробище на героите в Хараре, Зимбабве. През 2002, за да се отбележи десетата годишнина от нейната смърт, в Зимбабве е пуснато в обръщение множество от 4 пощенски марки със сходно оформление, и според две различни снимки, всяка снимка се появява на две марки. Зимбабвийците си спомнят за нея с нежност и привързаност, тъй като все още се счита за майка на зимбабвийската нация. [1]

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sally Hayfron в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Моля, добавете oldid номера на версията, от която е направен преводът!

  1. а б Verkaik, Robert. Любовта, превърнала Роберт Мугабе в чудовище // The Independent. Посетен на 2008-04-17.
  2. Nyarota, Geoffrey. Against the Grain. Page 101-102

Външни препратки