Генна експресия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
превод от английски
 
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Генна експресия''' е процесът, при който унаследяема информация от един [[ген]], като например [[ДНК секвенция]] се трансформира във функционален [[генетичен продукт]], като протеин или [[РНК]].
'''Генна експресия''' е процесът, при който унаследяема информация от един [[ген]], като например [[ДНК секвенция]], се трансформира във функционален [[генетичен продукт]], като [[протеин]] или [[РНК]].


Няколко стъпки в генната експресия могат да бъдат променени, като [[транскрипция (генетика)|транскрипцията]], [[ДНК-транслация|транслацията]] и [[посттранслационна модификация|посттранслационната модификация]] на един протеин. Генното регулиране дава на [[клетка]]та контрол над структурата и функцията, и е основата за [[клетъчна диференциация|клетъчната диференциация]], [[морфогенезис]]а, променливостта и приспособимостта на всеки един [[организъм]].
Няколко стъпки в процеса на генната експресия могат да бъдат променени, като [[транскрипция (генетика)|транскрипцията]], [[ДНК-транслация|транслацията]] и [[посттранслационна модификация|посттранслационната модификация]] на един протеин. Генното регулиране дава на [[клетка]]та контрол над структурата и функцията, и е основата за [[клетъчна диференциация|клетъчната диференциация]], [[морфогенезис]]а, променливостта и приспособимостта на всеки един [[организъм]].


{{Генетика-мъниче}}
{{Генетика-мъниче}}

Версия от 19:50, 22 септември 2008

Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, като например ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт, като протеин или РНК.

Няколко стъпки в процеса на генната експресия могат да бъдат променени, като транскрипцията, транслацията и посттранслационната модификация на един протеин. Генното регулиране дава на клетката контрол над структурата и функцията, и е основата за клетъчната диференциация, морфогенезиса, променливостта и приспособимостта на всеки един организъм.

Шаблон:Генетика-мъниче

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gene expression в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​