Деян Савичевич: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ru:Савичевич, Деян
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: sh:Dejan Savićević
Ред 51: Ред 51:
[[pt:Dejan Savićević]]
[[pt:Dejan Savićević]]
[[ru:Савичевич, Деян]]
[[ru:Савичевич, Деян]]
[[sh:Dejan Savićević]]
[[sk:Dejan Savićević]]
[[sk:Dejan Savićević]]
[[sr:Дејан Савићевић]]
[[sr:Дејан Савићевић]]

Версия от 01:23, 5 октомври 2008

Деян Савичевич (Роден на 15 Септември 1966 г., Титоград, Черна Гора, СР Югославия) е бивш югославски футболист национал. Към настоящият момент е президент на Футболната Федерация на Черна Гора.

Клубна Кариера

Роден в семейството на Владимир Савичевич и Воислава Джурович, малкия Деян от малък започва да тренира футбол в местните школи. На 15 години Савичевич започва да се състезава в юношеските формации на ОФК Титоград. Професионалната си кариера започва в отбора на Будучност, който се състезава в елитната дивизя на Югославия. Дебютът му за националния отбор е през 1986 г. срещу Турция.

Цървена Звезда

След добрите си изяви за отборите на ОФК Титоград и Будучност, по-големите югославски отбори започват да се борят за подписа му през лятото на 1988 г. В крайна сметка Деян Савичевич преминава в редиците на Цървена Звезда, но не играе и една минута през сезон 1988/1989, защото отбива военната си служба и от арчмията го пускат само във важни мачове. Такъв е и случая с мачовете на Цървена Звезда с Милан за КЕШ. В първия двубой на Сан Сиро, мачът завършва 1:1 с безценен гол на Драган Стойкович. Втория двубой в Белград се играе при резултат 1:1 един от головете е на Деян Савичевич. Заради гъстата мъгла на Мала Маракана двубоя е прекратен и се преиграва на другия ден, започвайки от 1:1. В крайнас метка се стига до дузпи, които Цървена Звезда губи с 2:4, като Савичевич и Митар Мъркела изпускат свотие наказателни удари.

Деян Савичевич помага на отбора си да спечели последователно три пъти шампионата на Сърбия през 1990, 1991 и 1992, както и две национални купи през 1990 и 1992, КЕШ през 1991 г. и Интерконтиненталната купа през 1991 г.

През 1991 г. заради успеха на Цървена Звезда в Европа Деян Савичевич е номиниран за футболист Номер 1 на европа и завършва на второ място. Призът тогава е взет от Жан-Пиер Папен.

Милан

Добрият контрол върху топката и невероятния поглед върху играта на Деян Савичевич привлича интереса на италианския Милан и през сезон 1992-1993 преминава в редиците на "росонерите". Заради отказа на Марко ван Бастен да продължи с футбола на Деян Савичевич се открива прекрасна възможност да покаже какво може по левия фланг на атаката и се харесва на публиката на Милан. След първия си сезон в Милан записва 10 мача и вкарва 4 гола. Помага на отбора да спечели 3 пъти Серия А, веднъж КЕШ и Суперкупата на Европа. Силвио Берлускони го нарича "Il Genio" ("Геният"), заради невероятната му техника и борбеност. В последните си години в Милан формата му върви на приливи и отливи и е остро критикуван от италианската преса. Въпреки това по време на игровите му години Савичевич беше смятан за един от най-добрите футболисти на Земята.

В периода между Юни `98 - Януари 99 е без отбор. През пролетта на 1999 г. играе за Цървена Звезда, а от 1999 до 2001 играе за Рапид (Виена), където завършва и кариерата си.

Кариера по години

1982-1988 Будучност Титоград
1988-1992 Цървена Звезда
1992-1998 Милан
1998-1999 Цървена Звезда
1999-2001 СК Рапид Виена

Треньорска кариера

Веднага след като се отказва от футбола като играч Савичевич поема националния отбор на Сърбия и го води за две години. След неуспешния опит на Сърбия да се класира на Мондиал 2002 и недобрите игри. Савичевич напуска поста през 2003 г.

Любопитно

Савичевич е част от поколението на Югославия, което през 1987 г. печели Младежкото Световно Първенство в Чили. Тогавашния югославски отбор е съставен главно от звезди от хърватската и сръбската школа - Давор Шукер, Роберт Просинечки, Синиша Михайлович и др. След разпадането на Югославия едната половина от това поколение се състезава за Хърватия, а другата за Сърбия. За ЕВРО 2000 в предварителните групи двата отбора се падат в една група и тези футболисти играли някога заедно, трябва да се изправят едни срещу други. Точно преди единия мач в Загреб, Деян Савичевич е интервюиран пред хотела на отбора му от журналист, който му задава въпроси относно играчите в двата отбора. Докато тече интервюто човек минаващ покрай Савичевич го нарича "г*вно" Савичевич му отговаря с ред псувни записани по националната телевизия.