ФК Черноморец (Балчик): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
[[Картинка:Chernomorec_Balchik.gif|right|100px|мини|Емблемата на Черноморец (Балчик)]]
[[Картинка:Chernomorec_Balchik.gif|right|100px|мини|Емблемата на Черноморец (Балчик)]]


'''ФК Черноморец''' е български [[футбол|футболен]] отбор от град [[Балчик]]. В Балчик през отделни периоди са съществували различни футболни отбори. Първият от тях - "Стрела", възниква след Първата световна война - 1919 г. През 40-те години на миналия век много популярен в черноморския град е спортният клуб "Генерал Колев", носещ името на бележития военачалник, участвал в боевете за освобождението на Добруджа. След [[1944]] г. в страната се осъществяват множество реформи, засягащи спортното движение. В края на [[1949]] г. в Балчик са създадени доброволни спортни организации, които се развиват на ведомствен принцип към съответните отраслови профсъюзи. През [[1957]] г., след поредната промяна, те са обединени в дружество за физическа култура и спорт "Черноморец". През [[1985]] г. на негова основа се образува едноименният футболен клуб, който започва да се развива самостоятелно. През сезон [[2006]]/[[2007|07]] тимът се състезава в Североизточната "В" Група, след като се отказа от участие в бараж за влизане в [[Източна "Б" Група]] преди началото на есенния полусезон.
'''ФК Черноморец''' е български [[футбол|футболен]] отбор от град [[Балчик]]. В Балчик през отделни периоди са съществували различни футболни отбори. Първият от тях - "Стрела", възниква след Първата световна война - 1919 г. През 40-те години на миналия век много популярен в черноморския град е спортният клуб "Генерал Колев", носещ името на бележития военачалник, участвал в боевете за освобождението на Добруджа. След [[1944]] г. в страната се осъществяват множество реформи, засягащи спортното движение. В края на [[1949]] г. в Балчик са създадени доброволни спортни организации, които се развиват на ведомствен принцип към съответните отраслови профсъюзи. През [[1957]] г., след поредната промяна, те са обединени в дружество за физическа култура и спорт "Черноморец". През [[1985]] г. на негова основа се образува едноименният футболен клуб, който започва да се развива самостоятелно. През сезон [[2006]]/[[2007|07]] тимът се състезава в [[„В“ футболна група|Североизточната "В" група]], след като се отказа от участие в бараж за влизане в [[Източна „Б“ футболна група|Източната "Б" Група]] преди началото на есенния полусезон.


== Успехи ==
== Успехи ==
Ред 36: Ред 36:
* [[Георги Радичков]]
* [[Георги Радичков]]
* [[Николай Николаев]]
* [[Николай Николаев]]

== Източници ==
* [http://clubs.bul-foot.org/html/b/eastern/Chernomorec(Balchik).htm Български клубове - Черноморец (Балчик)]


[[Категория:Български футболни отбори|Черноморец Балчик]]
[[Категория:Български футболни отбори|Черноморец Балчик]]

Версия от 14:30, 5 октомври 2008

Вижте пояснителната страница за други значения на Черноморец.

Файл:Chernomorec Balchik.gif
Емблемата на Черноморец (Балчик)

ФК Черноморец е български футболен отбор от град Балчик. В Балчик през отделни периоди са съществували различни футболни отбори. Първият от тях - "Стрела", възниква след Първата световна война - 1919 г. През 40-те години на миналия век много популярен в черноморския град е спортният клуб "Генерал Колев", носещ името на бележития военачалник, участвал в боевете за освобождението на Добруджа. След 1944 г. в страната се осъществяват множество реформи, засягащи спортното движение. В края на 1949 г. в Балчик са създадени доброволни спортни организации, които се развиват на ведомствен принцип към съответните отраслови профсъюзи. През 1957 г., след поредната промяна, те са обединени в дружество за физическа култура и спорт "Черноморец". През 1985 г. на негова основа се образува едноименният футболен клуб, който започва да се развива самостоятелно. През сезон 2006/07 тимът се състезава в Североизточната "В" група, след като се отказа от участие в бараж за влизане в Източната "Б" Група преди началото на есенния полусезон.

Успехи

Изявени футболисти

Източници