Дож: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Genova (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 14: Ред 14:


{{мъниче}}
{{мъниче}}
[[Категория:Венецианска република]]

[[Категория:Титли]]
[[Категория:Титли]]



Версия от 20:39, 8 октомври 2008

Дож е титла, която носил държавният глава на някогашните градове-държави Венеция и Генуа. Думата идва от латинскотоdux“ ("водач").

Венециански дож

Произход на титлата

Титлата съществувала във Венеция в продължение на повече от десет века (от VIII до XVIII).Възниква през 697 година, когато Венеция е официално подчинена на Византия. Първият дож е Пауло Лучио Анафесто. Предполага се, че първите дожове са били назначавани като намесници от Византийската империя.

Процедура на избиране

Дожовете са били избирани от най-богатите и влиятелни семейства във Венеция. До 1032 година дожовете са имали неограничена (еднолична) власт във всички държавни, военни и църковни дела. По късно властта на дожа била ограничена с въвеждането на няколко алтернативни институции на властта. След 1172 година процедурата по избиране на държавния глава се усложнява. Комитетът на четиридесетте избирал дожа от четирима кандидати от състава на Големия съвет. На изборите през 1229 година Комитетът на четиридесетте се увеличил на четиридесет и един, тоест нечетно количество членове. От 1268 година до края на съществуването на титлата процедурата на избиране е включвала в себе си 11 гласувания. От 30 членове на Големия съвет се избирали 9. Деветте членове на съвета са избирали 40 човека, а от тези 40 са били избирани 12 човека, които на свой ред пък са избирали 25 човека. От тези 25 са били отсети 9-тима, които избирали 45 гласоподаватели. След това от тези 45 човека оставали 11-тима. И накрая единадесетте човека избирали 41 гласоподаватели, които избирали дожа. Подобен метод на избиране бил създаден, за да зачете интересите на всички страни и да не допусне до висша длъжност наместник на каквато и да е партия или клан или човек неспособен да управлява държавата. Когато дожа бил вече избран той произнасял пред народа думите: "Това е вашият дож, ако това ви устройва". След това давал обет, в който тържествено се заклевал да управлява съгласно закона и за благото на държавата. Също така от 1268 година е въведена длъжност вицедож или консултант на дожа.