Драгомир Окука: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Добавяне: en:Dragan Okuka, pl:Dragomir Okuka
Ред 22: Ред 22:
<references />
<references />
[http://www.sporta.bg Спорта.Бг]
[http://www.sporta.bg Спорта.Бг]

[[en:Dragan Okuka]]
[[pl:Dragomir Okuka]]

Версия от 21:51, 18 октомври 2008

Драгомир Окука
футболен треньор

Роден
Порижа, днес в територията на Босна и Херцеговина
Семейство

Уебсайтwww.draganokuka.com

Драгомир "Драган" Окука е роден на 02 април 1954г. в Порижа, бивша Югославия, днес част от република Босна и Херцеговина. Драган прекарва по-голямата част от кариерата си като футболист в местния Вележ, където записва 450 мача. Като футболист Окука е викан и за младежкия и за олимпийския национален отбор на Югославия, но така и не стига до представителния тим на страната.

Преди да окачи обувките, Драган играе седем години в Швеция за отбора на Йоребро, а последните си две години на терена прекарва в отбора на Мотала.

Като треньор Окука се оказва по-добър, от колкото като футболист. С първия отбор под негово ръководство - югославския Бежеж, Драгомир достига до няколко последователни четвърти места в европейския турнир Интертото. През сезон 1997-98 достига един от върховете в кариерата си, с отбора на Обилич Драган печели шампионата на Сърбия. След възхода с Обилич, специалистът поема полския Висла, за да направи феноменален дубъл и да спечели и шампионата и купата на Полша през сезон 2001-02.

Преди да поеме Локомотив София, треньорът прекарва известно време като наставник на младежкия национален отбор на Сърбия и като треньор на кипърския Омония. Именно с "лкипърските детелини" Драган Окука се запознава с българската публика. През септември 2007г. Омония играят в турнира от Купата на УЕФА, където се изправят срещу българския ЦСКА, и биват отстранени с общ резултат 2:3.

Източници

Спорта.Бг