Кон (шахмат): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: uk:Кінь (шахова фігура)
Редакция без резюме
Ред 6: Ред 6:
[[Image:Cb knight move.png|мини|left|Ходове на коня]] В шахматната нотация се обозначават с буквата "К".
[[Image:Cb knight move.png|мини|left|Ходове на коня]] В шахматната нотация се обозначават с буквата "К".


Максималния брой полета, на които може да отиде конят (ако е на свободна дъска) е 8. Конят бие само полетата, на които може да скочи. По това той се различава от останалите фигури, които бият по пътя на тяхното движение. Също така характерно за коня е, че той може да напада едновременно много фигури, без той да е под удара на нито една от тях. Тези нападения на коня са много опасни, ако под удар се намира и царя на противника. Подвижността на коня се ограничва, когато той се намира на края на дъската. От ъглово поле той може да отиде само на 2 полета.
{{игра-мъниче}}
{{игра-мъниче}}



Версия от 01:18, 2 ноември 2008

Вижте пояснителната страница за други значения на Кон.

Шахматни фигури
Цар
Царица (Дама)
Топ
Офицер
Кон
Пешка

Конят в шахмата е фигура, която стои между топа и офицера. Движи се като буквата "Г", като за разлика от другите фигури може да прескача всички фигури между началното и крайно поле на хода. На диаграмата с кръстче са отбелязани всички възможни ходове (полета, на които конят може да се премести). Всеки играч в началото на играта има по 2 коня. Белите са разположени на полета b1 и g1, а черните - съответно на b8 и g8.

Ходове на коня

В шахматната нотация се обозначават с буквата "К".

Максималния брой полета, на които може да отиде конят (ако е на свободна дъска) е 8. Конят бие само полетата, на които може да скочи. По това той се различава от останалите фигури, които бият по пътя на тяхното движение. Също така характерно за коня е, че той може да напада едновременно много фигури, без той да е под удара на нито една от тях. Тези нападения на коня са много опасни, ако под удар се намира и царя на противника. Подвижността на коня се ограничва, когато той се намира на края на дъската. От ъглово поле той може да отиде само на 2 полета. Шаблон:Игра-мъниче