Белла България: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на Justine.toms (б.), към версия на Darsie
Ред 3: Ред 3:
През 2001 година фирмата се преименува „Белла България” ООД. Четири месеца по-късно дружеството се преобразува в [http://www.capital.bg/show.php?storyid=230347 акционерно].
През 2001 година фирмата се преименува „Белла България” ООД. Четири месеца по-късно дружеството се преобразува в [http://www.capital.bg/show.php?storyid=230347 акционерно].


Основни търговски марки:
Точени кори, бутер тесто, баници – Белла;
Маргарини – Белла, Tommi, Flora;
Колбаси – Сачи, LEKI, Перелик, Маестро Соларис, Народен


Създаване и развитие на компанията през годините
1992 година – Компанията стартира своята дейност като малка фирма специализирана в производство и търговия с кроасани. Името на фирмата по това време е „Съни” ООД, фабриката за кроасани се намира в околностите на град Пловдив –с. Костиево.


В края на 2007 година стартира производството и продажбата на нов тип продукти „ Convinience food”( удобни продукти), които спестяват от времето за приготвяне на храната. Те се предлагат полуготови и замразени, като самото им приготвяне не отнема повече от 15-20 минути. Белла България става първата компания, която предлага на пазара готови баници от точени кори и бутер тесто{{източник|}}. Идеята е всеки да може сам да приготви само за 15-20 минути топла и апетитна баница за цялото семейството. Готовите банички от точени кори бележат изключителен успех и в Румъния{{източник|}}, като следващата цел на компанията са другите балкански пазари.
1997 година - Започва производството на бутертесто, а заложената в основите на това начинание концепция за качество на продукцията, както и работата с италиански партньори по осигуряване на високо технологично оборудване и ноу-хау предизвикват по естествен път избора на марка на продуктите „Белла”, което произлиза от италиански и означава „Хубава”.

1998 година - Компанията продължава да развива порт фолиото си, пускайки втория продукт под марка Белла –точени кори.

1999 година - Новите продукти, които компанията пуска са: бутер банички Белла с различни пълнежи, картофено пюре Белла и фритюрна мазнина Белла.

2000 година - В края на годината на пазара се появяват и първите кофички трапезен маргарин с марка Белла.

2001 година - Компанията взема стратегическото решение за преименуването на „Съни” ООД в „Белла България” ООД. Новото име е факт с решение на Пловдивски окръжен съд от 12.12.2001 г. Четири месеца по-късно дружеството се преобразува в акционерно.

2002 година - През месец април Маргарин „Tommi” буквално разтърсва пазара на маргарини в България, заемайки незапълнената до този момент ниша на ниско маслените маргарини.

През 2002 г. БЕЛЛА България е сертифицирана по ISO 9001:2000, с което в производството се въвежда система за управление на качеството.

2003 година – На 1 юни 2003 г. стартира производството на кренвирши под марката „Сачи”, които се произвеждат по специална технология за варене и опушване на свинско, телешко месо и подправки. Предизвикателството пред Белла България да се “гмурне” в нов сектор се оказва доста сериозно. Утвърдила се като лидер в производството на точени кори и бутер тесто, компанията успява да се превърне в лидер и в този, непознат за нея дотогава, пазарен сегмент.
Продуктите „Сачи“ стават с известни с дръзкия рекламен слоуган „Кренвиршите от месо”, лансиран чрез масирана рекламна кампания.
През годините “Сачи” преминава през своето “бурно” развитие. Разширява се портфолиото от продукти , предлагани под марката . През 2004г. компанията пуска на пазара кренвиршите “Сачи” Chicken, които се произвеждат с бяло пилешко месо, както и Коктейлни кренвирши „Бейби Сачи”. През 2005 г. стартира производството на Македонска наденица „Сачи” и Лионка „Сачи” с балкански кашкавал.
2004 година - През лятото на 2004 г. на пазара се появяват кренвиршите „LEKI”, които бързо достигат рекордни продажби за този вид продукт. Телевизионната реклама предизвиква бум сред млади и стари, като месеци наред „О’Пепи” е един от най–често срещаните поздрави в България. Продуктовата гама на марката включва Кренвирши LEKI (класически и пуешки), Македонска наденица, Лионска наденица, колбаси Телешки, Хамбургски и Камчия, пастет, Шунки LEKI Класик, Деликатесна и Пуешка. В групата на трайните колбаси изключително успешно се продават класическия шпек LEKI, шпек LEKI Бургас и шпек LEKI Сервилат. Най-новите продукти под марката са наденица „Балканска скара” LEKI и три вида перфектно нарязана (слайсирана) шунка LEKI – Класик, Деликатесна и Пуешка, разработени по изцяло нова за българския пазар технология.


В края на 2004 година „Белла България” навлиза отново на нови пазари, стартирайки производство на трайни колбаси. Сух шпек „Перелик” е първият продукт от категорията шпек салам, произвеждан от компанията. За кратко време „Перелик” става пазарен лидер в категорията.

През 2004 г. фирмата е сертифицирана и по НАССР (Анализ на опасността и контрол на критичните точки) – това е система за самоконтрол, основаваща се на научен подход за осигуряване на безопасността на храната по цялата верига от добиването на суровините до крайния потребител. Колбасарският цех на фирмата е първият в месо преработвателния бранш, който сертифицира тази система в производството си.

2005 година – Създава се марката „Народен”. Портфолиото на марката включва малотрайни и трайни колбаси, кайма и формовани продукти от мляно месо.
В края на годината стартира програма за партньорство в сектор „ХоРеКа” /хотели, ресторанти, заведения/ чрез създаване на профилирани продукти и разработване на дивизия „Белла Професионални Партньори”, която обхваща мрежа от консултанти в големите градове в цялата страна.

2006 година - в началото на годината „Белла България” придобива „Соларис” – фабрика за производство на висококачествени колбаси и деликатеси, готови да задоволят всеки вкус и желание. Марката Соларис присъства на пазара на колбаси и деликатеси повече от 15 години. Продуктовата гама на СОЛАРИС включва повече от 30 вида малотрайни, варено - пушени, трайни и сурово-сушени колбаси, кайма и продукти от мляно месо.

През 2006 година е открита новата фабрика за производство на кайма и продукти от мляно месо, шунка и малотрайни колбаси –Фермата. Компанията инвестира над 6 млн, евро в изграждането на обекта, който е най-голямото месопреработвателно предприятие на Балканския полуостров и разкрива около 380 нови работни места.
2007 година – В началото на годината е открито новото месопреработвателно предприятие „Идеа България” за производство на колбаси. С откриването му компанията отваря 350 нови работни места в Пловдив и капацитет за производство на 40 тона колбаси дневно.
Същата година стартира изграждането на най-големия логистичен център на Балканския полуостров „Фреш Лоджик”- за съхранение и дистрибуция на охладени и замразени хранителни продукти. Общата инвестиция за изграждането на логистичния център възлиза на 25 млн евро. Капацитетът на Фреш лоджик е 100 тона охладени и 80 тона замразени продукти на час с възможност за обслужване на 430 камиона на ден.

В края на годината стартира производството и продажбата на нов тип продукти „ Convinience food”( удобни продукти), които спестяват от времето за приготвяне на храната. Те се предлагат полуготови и замразени, като самото им приготвяне не отнема повече от 15-20 минути. Белла България става първата компания, която предлага на пазара готови баници от точени кори и бутер тесто. Идеята е всеки да може сам да приготви само за 15-20 минути топла и апетитна баница за цялото семейството. Готовите банички от точени кори бележат изключителен успех в и Румъния, като следващата цел на компанията са другите балкански пазари.

2008 година – Компанията започва да изнася и на чужди пазари след успешно покриване на изискванията за износ на ЕС. Към момента продукция се изнася за различни държави. Голямото предизвикателство е стъпването на Румънския пазар със собствена търговска структура.


== Източници ==
<статия за Белла България в Expert.bg http://news.expert.bg/n103733/references />

== Външни препратки ==
* [официален сайт на фирмата: www.bella.bg]
* [блог на Белла България: blog.bella.bg]

Версия от 12:22, 14 ноември 2008

Холдинг Белла България се занимава с производство и търговия на хранителни продукти - точени кори, бутер тесто, Баници, Малотрайни клобаси ( кренвирши, наденици) и трайни колбаси /шпекови колбаси, салами, кайма и продукти от мляно месо/. Централният офис е в град Пловдив. Белла България стартира своята дейност през 1992 година като малка фирма, специализирана в производство и търговия с кроасани. Името на фирмата по това време е „Съни” ООД, фабриката за кроасани се намира в околностите на град Пловдив –с. Костиево. През 2001 година фирмата се преименува „Белла България” ООД. Четири месеца по-късно дружеството се преобразува в акционерно.


В края на 2007 година стартира производството и продажбата на нов тип продукти „ Convinience food”( удобни продукти), които спестяват от времето за приготвяне на храната. Те се предлагат полуготови и замразени, като самото им приготвяне не отнема повече от 15-20 минути. Белла България става първата компания, която предлага на пазара готови баници от точени кори и бутер тесто[източник?]. Идеята е всеки да може сам да приготви само за 15-20 минути топла и апетитна баница за цялото семейството. Готовите банички от точени кори бележат изключителен успех и в Румъния[източник?], като следващата цел на компанията са другите балкански пазари.