Сирена (митология): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м Grammar: 1;
Ред 2: Ред 2:


[[Image:John William Waterhouse - Ulysses and the Sirens (1891).jpg|мини|„Одисей и сирените“,1891 г. Джон Уотърхаус]]
[[Image:John William Waterhouse - Ulysses and the Sirens (1891).jpg|мини|„Одисей и сирените“,1891 г. Джон Уотърхаус]]
'''Сире&#768;ните''' ([[гръцки език|гр.]] &#931;&#949;&#953;&#961;&#8134;&#957;&#945;&#962;) в [[древногръцката митология]] са полужени-полуптици. Те са морски [[нимфи]] -[[наяди]]. Счита се, че са дъщери на речния бог [[Ахелой]] (от [[музи]]те [[Терпсихора]] или [[Мелпомена]] или от [[Стеропа]]) или на [[Форкис]] <ref>[[Виргилий]] V. 846; [[Овидий]] XIV, 88 </ref>. Тяхният брой варира според различните автори между 2 и 5. Сирените привличали минаващите край тях моряци с песните си и ги завличали в дълбините, където те се удавяли. Когато [[Одисей]] минал покрай тях, казал на всички моряци да сложат восък в ушите са, за да не чуват омайните им песни, а той самия, тъй като бил много любопитен да ги чуе, заповядал да го вържат на мачтата. Когато обаче чул песните на сирените, молил дълго моряците да го отвържат, но те не му обърнали внимание на молбите.<ref>[[Омир]], [[Одисея]] XII, 39</ref>.
'''Сире&#768;ните''' ([[гръцки език|гр.]] &#931;&#949;&#953;&#961;&#8134;&#957;&#945;&#962;) в [[древногръцката митология]] са полужени-полуптици. Те са морски [[нимфи]] -[[наяди]]. Счита се, че са дъщери на речния бог [[Ахелой]] (от [[музи]]те [[Терпсихора]] или [[Мелпомена]] или от [[Стеропа]]) или на [[Форкис]] <ref>[[Виргилий]] V. 846; [[Овидий]] XIV, 88 </ref>. Техният брой варира според различните автори между 2 и 5. Сирените привличали минаващите край тях моряци с песните си и ги завличали в дълбините, където те се удавяли. Когато [[Одисей]] минал покрай тях, казал на всички моряци да сложат восък в ушите са, за да не чуват омайните им песни, а той самия, тъй като бил много любопитен да ги чуе, заповядал да го вържат на мачтата. Когато обаче чул песните на сирените, молил дълго моряците да го отвържат, но те не му обърнали внимание на молбите.<ref>[[Омир]], [[Одисея]] XII, 39</ref>.
[[Язон]] бил предупреден от [[Хирон]], че Орфей ще му бъде необходим в пътешествието, което той предприел с [[аргонавти]]те за Златното руно и когато минавали покрай сирените [[Орфей]] изсвирил толкова красива песен с лирата си, че заглушил гласовете на сирените.
[[Язон]] бил предупреден от [[Хирон]], че Орфей ще му бъде необходим в пътешествието, което той предприел с [[аргонавти]]те за Златното руно и когато минавали покрай сирените [[Орфей]] изсвирил толкова красива песен с лирата си, че заглушил гласовете на сирените.



Версия от 16:26, 18 ноември 2008

Тази статия е за митологичното същество сирѐна. За разреда водни бозайници вижте Сирени
„Одисей и сирените“,1891 г. Джон Уотърхаус

Сирѐните (гр. Σειρῆνας) в древногръцката митология са полужени-полуптици. Те са морски нимфи -наяди. Счита се, че са дъщери на речния бог Ахелой (от музите Терпсихора или Мелпомена или от Стеропа) или на Форкис [1]. Техният брой варира според различните автори между 2 и 5. Сирените привличали минаващите край тях моряци с песните си и ги завличали в дълбините, където те се удавяли. Когато Одисей минал покрай тях, казал на всички моряци да сложат восък в ушите са, за да не чуват омайните им песни, а той самия, тъй като бил много любопитен да ги чуе, заповядал да го вържат на мачтата. Когато обаче чул песните на сирените, молил дълго моряците да го отвържат, но те не му обърнали внимание на молбите.[2]. Язон бил предупреден от Хирон, че Орфей ще му бъде необходим в пътешествието, което той предприел с аргонавтите за Златното руно и когато минавали покрай сирените Орфей изсвирил толкова красива песен с лирата си, че заглушил гласовете на сирените.

Сирените в популярната култура

Източници