Герб на Руската империя: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Промяна на категория
м Cyrlat: 1 repl;
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Imperia-Rus.gif|мини|350px|Герб на Руската империя]]
[[Картинка:Imperia-Rus.gif|мини|350px|Герб на Руската империя]]


'''Tържествената форма на държавния герб''' на [[Руската империя]] ([[1882]]-[[1917]]) представлява [[хералдика|хералдическа композиция]], представяща гербовете на всички земи в състава на империята.
'''Тържествената форма на държавния герб''' на [[Руската империя]] ([[1882]]-[[1917]]) представлява [[хералдика|хералдическа композиция]], представяща гербовете на всички земи в състава на империята.


===Описание===
===Описание===

Версия от 11:54, 30 ноември 2008

Герб на Руската империя

Тържествената форма на държавния герб на Руската империя (1882-1917) представлява хералдическа композиция, представяща гербовете на всички земи в състава на империята.

Описание

В златен щит е поставен черен двуглав орел, коронован с 2 императорски корони, над които е поставена същата корона, но в голям размер, с 2 ленти на Андреевския орден. Държавният орел държи златен скиптър и държава. На гърдите на орела е поставен гербът на Московското княжество: в червен, със златен край, щит на Свети великомъченик и победоносец Георги, в сребърно въоръжение и лазурна мантия, на сербърен кон, промушващ златен, със зелени крила дракон. Щитът е увенчан с шлема на Светия велик княз Александър Невски. Около щита е изобразен орденът на Свети апостол Андрей Първозвани. От двете страни на щита са поставени светите-ангели архистратег Михаил и архангел Гаврил.

Цялата композиция е поставена върху жълта балдахинова мантия, осеяна с руски орли и коронована с императорска корона. На нея има надпис: "Съ Нами Богъ!". Над балдахиновата мантия се издига държавна хоругва в златен цвят, на която е изобразен държавният герб, но без окръжаващите го 9 по-малки щита.

Композиция на герба

Главният щит е обкръжен от 9 щита, увенчани с принадлежащите им корони: Герб на Казанското царство, Герб на Астраханското царство, Герб на Полското царство, Герб на Сибирското царство, Герб на Херсонско-Таврическото царство, Герб на Грузинското царство, съединените гербове на Киевското, Владимирското и Новгородското велики княжества, Герб на Великото Финландско княжество, Родовия герб на Негово Императорско Величество.

Над балдахиновата мантия са изобразени 6 щита с гербовете на: Великоруските княжествата и области, княжествата и областите на югозападните земи, белоруските и литовски княжествата и области, прибалтийските области, на североизточните области, Туркестан.