III Августов легион: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нова страница: '''III Августов легион''' (''Legio III Augusta Iterium Pia Iterium Vindex Constans Perpetua Pia Fidelis'') е римски легион, сформира...
 
м Legio III Augusta“ преместена като „III Августов легион
(Няма разлика)

Версия от 17:00, 2 декември 2008

III Августов легион (Legio III Augusta Iterium Pia Iterium Vindex Constans Perpetua Pia Fidelis) е римски легион, сформиран от Октавиан Август през 43 пр.н.е.. Прекратява съществуването си в началото на 5 век. Емблеми на легиона са били еднорог и Пегас.

Основаване

Легионът е сформиран от Гай Вибий Панса Цетрониан по заповед на Октавиан през 43 пр.н.е..

Боен път

Първата битка, в която взема участие легиона е битката при Филипи в Македония, през април 42 пр.н.е. между войските на втория триумвират, водени от Марк Антоний и Октавиан, срещу войските на Брут и Касий.

През 36 пр.н.е. легионът е изпратен в Сицилия за да потуши въстанието на Секст Помпей.

През 30 пр.н.е. легионът стои на лагер в Африка, въпреки че лагерът не е постоянен -легиона взема участие в различни проекти. През 14г. легионерите строят път от Такапса до Тевеста (съвр. Тебеса, Алжир), където също стоят на лагер. Основната им задача е да предотврятят въстание на нумидийските и мавританските племен. От 17 до 24 г. легионът се сражава срещу Такфаринат, който въпреки всичко вдига въстание в Африка.

В края на управлението на Нерон легиона се командва от легата Луций Клодий Макриан. През 68 г. Макриан набира свой собствен легион - Legio I Macriana liberatrix, в който влизат голяма част от войниците от III Августов легион, оказвайки му поддръжката си. В началото на 69г. , прокуратора Требоний Гарутиан убива Макриан. По време на смутовете през 69г., легиона застава на страната на Галба, след това на Вителий, а после и на Веспасиан, въпреки че не участва в нито една от кампаниите на претендентите на престола.


В началото на 5 век легионът спира да се споменава в източниците. Явно по това време е разформирован.

Външни препратки