Морска миля: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Добавяне: gl:Milla náutica
Ред 39: Ред 39:
[[fo:Sjómíl]]
[[fo:Sjómíl]]
[[fr:Mille marin]]
[[fr:Mille marin]]
[[gl:Milla náutica]]
[[he:מייל ימי]]
[[he:מייל ימי]]
[[hi:नॉटिकल मील]]
[[hi:नॉटिकल मील]]

Версия от 09:41, 6 декември 2008

Морска миля е единица за разстояние, обвързана със СИ, но не част от нея. Използва се по целия свят в областта на авиацията и корабоплаването. Често е използвана и в международните закони и споразумения, най-вече за определянето на границите на териториални води.

Дефиниция

Една морска миля е равна на точно 1852 метра (1,852 километра).

История

Исторически морската миля е дефинирана като дължината на една минута (1/60 от градуса) от дъгата на меридиана. Така тя може да се използва за приблизително измерване на промяната на географската ширина по навигационна карта.

Тъй като Земята не е съвършена сфера, всеки меридиан не е съвършена полуокръжност и дъжината на една минута от него е различна на полюса и на екватора. Това е една от причините дължината на морската миля да се стандартизира от Международната извънредна географска конференция през 1929 година в Монако - една морска миля става равна точно на 1852 метра. Оттогава досега повечето страни по света са приели официалната дефиниция.

През 19 век в САЩ морската миля е дефинирана като 6080,2 фута (1853,249 m), основавайки се на имервания на Земята на американски учени. Международната мярка бива приета през 1954 година.

Във Обединеното кралство дефиницията е определена като точно 6080 фута (1853,184 метра), с 800 фута по-дълга от сухопътната миля. За яснота, тази единица понякога бива наричана "адмиралтейска миля" (по британското Адмиралтейство). Кралската хидрографска служба приема международната дефиниция през 1970 година.

Свързани единици

Производна единица на морската миля е морският възел, единица за скорост на кораби и самолети, която се дефинира като "една морска миля за час".

В корабоплаването се използва и единицата кабелт, понякога дефинирана като една десета от морската миля, въпреки че днешната официална дефиниция е доста по-прецизна.

Вижте също

  • Миля, за други видове единици с това име.