Групов говор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ar:دارجة, id:Bahasa gaul Промяна: it:Slang
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Груповите говори''' са вид [[жаргон]]. Те се създават неусетно и незабелязано у хора, които по една или друга причина са принудени да прекарват заедно. Задружният живот и общите интереси, желания и стремежи създават общност в мисленето, а от там и в речта. Груповите говори (за разлика от другите жаргони) нямат определена цел за съществуването си. Особено лесно се създават те при групи от млади хора - [[ученик|ученици]], [[войник|войници]], [[спортист]]и от един [[отбор]]. Груповите говори се отличават с голяма изразителност, те притежават много възможности за изразяване на емоции и отношение към околните.
'''Груповият говор''' е вид [[жаргон]]. Той се създава неусетно и незабелязано у хора, които по една или друга причина са принудени да прекарват заедно. Задружният живот и общите интереси, желания и стремежи създават общност в мисленето, а от там и в [[реч]]та. Груповият говор (за разлика от [[жаргон]]а) нямат определена цел за съществуването си. Особено лесно се създават те при групи от млади хора - [[ученик|ученици]], [[войник|войници]], [[спортист]]и от един [[отбор]]. Груповият говор се отличава с голяма изразителност, той притежава много възможности за изразяване на емоции и отношение към околните.


{{Лингвистика-мъниче}}
{{Лингвистика-мъниче}}

Версия от 13:04, 11 декември 2008

Груповият говор е вид жаргон. Той се създава неусетно и незабелязано у хора, които по една или друга причина са принудени да прекарват заедно. Задружният живот и общите интереси, желания и стремежи създават общност в мисленето, а от там и в речта. Груповият говор (за разлика от жаргона) нямат определена цел за съществуването си. Особено лесно се създават те при групи от млади хора - ученици, войници, спортисти от един отбор. Груповият говор се отличава с голяма изразителност, той притежава много възможности за изразяване на емоции и отношение към околните.

Шаблон:Лингвистика-мъниче

Шаблон:Link FA