Мутинска война: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
нова малка
 
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Мутинска война''' се наричат военните действия през април 43г.пр.н.е. в района на Мутина (днес [[Модена]]) между [[Марк Антоний]] и [[Октавиан Август]], като представители съответно на републиканците и цезарианците в [[Римска република|Римската република]]. Антоний обсажда [[Децим Брут]] в Мутина, но Октавиан успява да снеме обсадата. По време на схватките загиват двамата консули от тази година - [[Хирций]] и [[Панса]]. Октавиан обаче не успява да стане консул. През същата година е направен [[Втори триумвират|Втория триумвират]], в който участват Октавиан, Антоний и [[Емилий Лепид]].
'''Мутинска война''' се наричат военните действия през април [[43 пр.н.е.]] в района на Мутина (днес [[Модена]]) между [[Марк Антоний]] и [[Октавиан Август]], като представители съответно на републиканците и цезарианците в [[Римска република|Римската република]]. Антоний обсажда [[Децим Брут]] в Мутина, но Октавиан успява да снеме обсадата. По време на схватките загиват двамата [[консул]]и от тази година - [[Хирций]] и [[Панса]]. Октавиан обаче не успява да стане консул. През същата година е направен [[Втори триумвират|Втория триумвират]], в който участват Октавиан, Антоний и [[Емилий Лепид]].


[[Категория:Войни на Римската република]]
[[Категория:Войни на Римската република]]

Версия от 07:53, 17 декември 2008

Мутинска война се наричат военните действия през април 43 пр.н.е. в района на Мутина (днес Модена) между Марк Антоний и Октавиан Август, като представители съответно на републиканците и цезарианците в Римската република. Антоний обсажда Децим Брут в Мутина, но Октавиан успява да снеме обсадата. По време на схватките загиват двамата консули от тази година - Хирций и Панса. Октавиан обаче не успява да стане консул. През същата година е направен Втория триумвират, в който участват Октавиан, Антоний и Емилий Лепид.