Мускулна треска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Добавяне: tr:Kas incinmesi
Ред 25: Ред 25:
[[ru:Крепатура]]
[[ru:Крепатура]]
[[sv:Träningsvärk]]
[[sv:Träningsvärk]]
[[tr:Kas incinmesi]]
[[zh-yue:遲發肌肉痛]]
[[zh-yue:遲發肌肉痛]]

Версия от 16:36, 28 декември 2008

Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, оставащ от 24 до 72 часа след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група. Някога се е считало че се дължи на синтеза на млечна киселина, но по-съвременни теории предполагат че се дължи на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване. Причината за отпадане на теорията за млечната киселина е, че след като млечната киселина се разсейва сравнително бързо в тялото, това не може да обясни болката оставаща и през следващия ден.

Въпреки че точната причина не е установена, изглежда че вида мускулно натоварване е основен фактор за развитие на мускулна треска. Упражнения, изискващи много неравномерни натоварвания (като тичане надолу по склон) биха довели до най-тежките форми на мускулна треска, тъй като подобно натоварване би причинило по-големи поражения за мускулната тъкан, от колкото стандартни равномерни натоварвания (например изкачване).

Едно изследване твърди, че мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес. Мускулът реагира на тренировката като се подсилва до степен по-висока от предишната чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес на подсилване кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, причинявайки мускулна треска.

Външни препратки