Харакири: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: es:Anexo:Álbumes de Blood
м Робот Промяна: th:เซ็ปปุกุ
Ред 62: Ред 62:
[[sr:Сепуку]]
[[sr:Сепуку]]
[[sv:Seppuku]]
[[sv:Seppuku]]
[[th:ฮาราคีรี]]
[[th:เซ็ปปุกุ]]
[[tr:Seppuku]]
[[tr:Seppuku]]
[[uk:Сепуку]]
[[uk:Сепуку]]

Версия от 21:04, 11 януари 2009

Харакири или сепуку (Шаблон:Lang-ja, букв. „разрязване на корема“) е японско ритуално самоубийство. „Харакири“ е по-популярната дума, от разговорния език, „сепуку“ - по-типичната за самурайската лексика, но и двете значат едно и също. Смисълът на харакирито е да запази честта на самоубиеца.

Технологията е проста и жестока. Облечен в траурна одежда - бяла на цвят, смъртникът подготвя своя предсмъртен стих, в който обяснява какво е преживял и за какво съжалява. После разгърдва горната дреха и разкрива корема си. До изпълнителя на сепуку понякога има свидетели и „секундант“, кайшакунин, чиято роля е да го обезглави в нужния момент, за да прекрати мъките му. Острието е пречистено с вода и обвито в оризова хартия, тъй като кръвта се смята за нечиста. Смъртникът си прави прободна рана, след което - напречен разрез надясно. Вади острието и, опционално, прави втори разрез, този път надлъжен, надолу. Това е доста мъчителна и бавна смърт, която отнема часове (именно за да се избегне това е необходим секундантът).

Жените имат своя разновидност на харакирито, наречена джуго. Разрезът, който те правят, е в областта на гърлото. Преди церемонията завързват глезените си. Това се прави от естетически съображения - при смъртта краката да са прибрани и жената да запази достойнство.

В наръчника за самураи "Хагакуре", авторът Цунетомо споменава за различни видове сепуку, като цуйфуку и джунши. Всяко от тях е предизвикано от различни причини. Предателство на господаря към идеологията, предателство към господаря от подчинения, провал или грешка, които водят до безчестие на рода, на който служи самурая. В същата книга се разказват истории за различни мъже, извършили сепуку или участвали като секунданти.

Със сепуку си отиват от този свят писателите Емилио Салгари и Юкио Мишима.

Вижте също