Василий IV: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: eo:Bazilo la 4-a Ŝujskij (Rusio)
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: es:Basilio IV de Rusia
Ред 39: Ред 39:
[[en:Vasili IV of Russia]]
[[en:Vasili IV of Russia]]
[[eo:Bazilo la 4-a Ŝujskij (Rusio)]]
[[eo:Bazilo la 4-a Ŝujskij (Rusio)]]
[[es:Basilio IV de Rusia]]
[[et:Vassili IV]]
[[et:Vassili IV]]
[[fi:Vasili Šuiski]]
[[fi:Vasili Šuiski]]

Версия от 19:04, 14 януари 2009

Василий IV Шуйски
цар на Русия

Роден
Починал
ПогребанТверски район, Русия

РелигияПравославна църква
Семейство
РодШуйски
Василий IV Шуйски в Общомедия

Василий IV Иванович Шуйски (на руски Василий IV Иванович Шуйский) е цар на Русия от 1606 до 1610. Потомък на великия княз Димтрий III Суздалски, той е последният руски владетел от династията Рюрикови.

Заедно със своя брат Дмитрий Шуйски, Василий е сред най-влиятелните боляри при управлението на Фьодор I и Борис Годунов. Умел в дворцовите интриги, той успява да надживее четирима царе в размирното Смутно време и, след като изиграва важна роля при свалянето на Лъжедмитрий I, самият той става цар на 19 май 1606. Управлението му продължава до 19 юли 1610, но през този период страната е в състояние на анархия, като той не успява да установи контрол върху големи части от нея. Дори в столицата Москва той няма голяма власт и е принуден да се съобразява с останалите боляри.

По време на няколкото години, в които управлява, Василий Шуйски трябва да се бори с различни армии на въстанали селяни, казаци и войски на Жечпосполита. Сред техните ръководители са селянинът Иван Болотников, казашкият водач Прокопи Ляпунов, нов самозванец, наречен Лъжедмитрий II, полският хетман Станислав Жолкевски и други. Техните нападения са отбълснати с усилията на неговия племенник Михаил Скопин-Шуйски, но след появата на слухове, че той може да заеме трона, Скопин-Шуйски е отровен.

През 1610 полският престолонаследник Владислав е признат от част от болярите за руски цар. Когато войските на Жечпосполита наближават Москва, местните боляри свалят Василий Шуйски и той е отведен в Полша, където умира през 1612.

Източници

Лъжедмитрий I цар на Русия (1606 – 1610) Михаил Романов (от 1613)