Игор I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: el:Ιγκόρ του Κιέβου
м Робот Добавяне: eu:Igor Kievekoa
Ред 37: Ред 37:
[[es:Igor de Kiev]]
[[es:Igor de Kiev]]
[[et:Igor]]
[[et:Igor]]
[[eu:Igor Kievekoa]]
[[fi:Igor (Kiova)]]
[[fi:Igor (Kiova)]]
[[fr:Igor de Kiev]]
[[fr:Igor de Kiev]]

Версия от 05:47, 19 януари 2009

За мъжкото име вижте Игор (име).

Игор
княз на Киевска Рус

Роден
Починал
ПогребанУкрайна

РелигияСлавянска религия
Семейство
РодРюриковичи
БащаРюрик
СъпругаОлга Киевска (945)
ДецаСветослав I
Улеб Игоревич
Други родниниОлег (вуйчо)
Игор в Общомедия

Игор Стари или Ингвар е варяжки княз на Киевска Рус, управлявал от 912 до 945. Оскъдните сведения за него идват от писаната през 12 век Начална руска летопис, която като цяло го представя в неблагоприятна светлина. Смята се, че Игор е син на новгородския княз Рюрик, като от 879 до 912 от негово име управлява родственикът му Олег.

Игор Стари на два пъти напада Константинопол, през 941 и 944, но флотът му е унищожен с гръцки огън. Той успява да подчини печенегите и славянското племе древляни. В същото време самата Киевска Рус попада под засилващото се влияние на Хазарския хаганат.

Игор е убит през 945 от древляните, когато прави опит да събере от тях повече данъци от обичайното. Наследен е от малкия си син Светослав, от чието име в продължение на две десетилетия управлява майка му Олга. Тя си отмъщава жестоко на древляните, като на гроба на Игор много древляни са изгорени живи в езическо жертвоприношение.

През 913 и 944 има сведения за руски нападения срещу арабите по крайбрежието на Каспийско море, но не е известно дали те имат връзка с княз Игор или са провеждани от независими варяжки групи.

Източници

Олег княз на Киев (912 – 945) Светослав I