Европейска служба за борба с измамите: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: en:European Anti-Fraud Office
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: fr:OLAF
Ред 16: Ред 16:
[[en:European Anti-Fraud Office]]
[[en:European Anti-Fraud Office]]
[[es:Oficina Europea de Lucha contra el Fraude]]
[[es:Oficina Europea de Lucha contra el Fraude]]
[[fr:OLAF]]
[[it:OLAF]]
[[it:OLAF]]
[[ja:欧州不正対策局]]
[[ja:欧州不正対策局]]

Версия от 00:31, 31 януари 2009

Европейската служба за борба с измамите (Шаблон:Lang-fr, абревиатура на български: ОЛАФ) е генерална дирекция в структурата на Европейската комисия, натоварена от Европейския съюз със защитата на финансовите му интереси. Нейната задача е борба по отговорен, прозрачен и ефективен начин с измами, засягащи бюджета на Сюъза, корупцията, както и с други нередни дейности, включително лошо управление на европейските институции.

Службата осъществява дейността си чрез провеждане на вътрешни и външни разследвания, при пълна независимост. Също така, с нейна помощ се осъществява сътрудничество между отговорните власти в страните-членки, като се координира тяхната дейност. ОЛАФ осигурява страните-членки с необходимата подкрепа и технически познания, за да им помогне в борбата против измамите. Комисията е част от стратегията на Европейския съюз за борба с измамите и предприема необходимите стъпки за укрепване на съответното законодателство.

Европейската служба за борба с измамите е административен разследващ орган. Тя няма съдебни или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия.

Службата е създадена през 1999 година по инициатива на Европейския парламент като наследник на съществувалото от 1988 до 1999 година Звено за координация борбата с измамите (Шаблон:Lang-fr).

Външни препратки