Манасиева летопис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 16: Ред 16:


=== Хилендарски препис ===
=== Хилендарски препис ===
Хилендарският препис от [[1510]] г<!-- <!--epw333 jfirjfr{{ℚ··≡}} моля, въведете коментар -->[[Картинка:Usmivka.png|:-)]] -->одина е в сръбска редакция и се съхранява в [[Хилендарски манастир|Хилендарския манастир]].
Хилендарският препис от [[1510]] година е в сръбска редакция и се съхранява в [[Хилендарски манастир|Хилендарския манастир]].


=== Новгородски препис ===
=== Новгородски препис ===

Версия от 18:25, 13 февруари 2009

Манасиевата летопис или Манасиева хроника е български средновековен писмен паметник, превод на Световната летопис на византийския писател Константин Манасий. Оригиналният текст е в мерена реч и се състои от 6733 стиха. Той обхваща събития от сътворението на света до началото на управлението на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118).

Преводът е направен в немерена реч, в периода 1335-1345 година по заповед на цар Иван Александър (1331-1371) и има 19 добавки, свързани с българската история. Запазени са 5 преписа.

Покръстването на българите, Миниатюра от Ватиканския препис Манасиевата летопис

Известни преписи

Московски препис

Московският препис е българска редакция и представлява най-старият запазен препис на летописа, съхранен в Сборника на поп Филип от 1345 година. Днес се намира в държавния исторически музей в Москва.

Ватикански препис

Крум пирува след победата над император Никифор, Миниатюра от Ватиканския препис на Манасиевата хроника

Ватиканският препис се състои от 206 пергаментови листа. Той е единственият илюстриран с оригинални миниатюри - 69 на брой с над 100 отделни сцени. Една трета от миниатюрите са посветени на събития от българската и руската история, на българо-руските и българо-византийски отношения. Останалите две трети са заети от изгубения днес византийски първообраз. Този препис се съхранява във Ватиканската библиотека.

Тулчански препис

Тулчанският препис е българска редакция от XVI-XVII век. Съхранява се в ръкописната сбирка на Румънската академия на науките в Букурещ.

Хилендарски препис

Хилендарският препис от 1510 година е в сръбска редакция и се съхранява в Хилендарския манастир.

Новгородски препис

Новгородският препис от XVII век също е в сръбска редакция. Днес се намира в Санкт Петербург.

Външни препратки