Хоби: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: sq:Hobi
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: war:Hinawngan
Ред 99: Ред 99:
[[uk:Хобі]]
[[uk:Хобі]]
[[wa:Pasmint d' tins]]
[[wa:Pasmint d' tins]]
[[war:Hinawngan]]
[[zh:興趣]]
[[zh:興趣]]

Версия от 15:09, 26 февруари 2009

Нумизматика

Хоби (Шаблон:Lang-en) е вид развлечение, занимание и увлечение, практикувано през свободното време. Хобитата на хората са много разнообразни в зависимост от техните интереси и умения. Хобито се различава от професионалната работа по това, че то в повечето случаи не носи парични облаги и се практикува доброволно в удобно време. Но не са малко случаите в които една и съща дейност се извършва от някои като хоби, а от други като професия.

Едно от най-разпространените хобита е пътешествието и туризмът. Други популярни хобита са плетене, бродиране, изработка на оригами, рисуване, дърворезба, спорт, игра на карти и табла, градинарство и готвене.

Видове

Колекционерство

Колекционерството представлява събиране на специфични предмети представляващи интерес за събиращия ги. Тези колекции са често пъти добре организирани и каталогизирани. След като това какво точно се събира зависи от интересите на самия колекционер, това може да е напрактика почти всичко. Към най-често събираните предмети спадат пощенски марки, древни и съвременни монети, пощенски картички, календарчета. Някои от тях са толкова популярни, че колекционирането им се означава с определени имена. Събирането на монети се нарича нумизматика, а на пощенски марки филателия.

Игри

Не малко хора участват в различни видове игри като хоби през свободното си време. Някои от най-популярните игри са шах, табла, множеството игри с карти и различни компютърни игри.

Спортни занимания на открито

Под спортни занимания на открито се разбира широка категория включваща различни дейности извършвани основно извън домовете и населените места на практикуващите ги. Примери за такива дейности са разходките сред природата, карането на кану или каяк, пещернячеството, скалното катерене, както и всякакви водни и зимни спортове.

Артистични изпълнения

Тази група хобита включва дейности, които изискват известен артистичен талант като жонгльорство, магически трикове, танци.

Създаване на различни предмети или продукти

Някои хора имат за хоби създаването на различни практични или декоративни предмети като музикални инструменти, глинени съдове, гоблени. Към тази катагория спада и създаването на нематериални продукти като компютърен софтуер.

Създаване на модели

Често срещано хоби е създаването на умалени модели на реално съществуващи обекти от заобикалящият ни свят. Едни от най-популярните модели са тези на известни замъци, железопътни станции, самолети, автомобили.

Готварство

Под готварство се разбира процесът на приготвяне на храна за консумация. Хората при които това се явява и хоби, са по-склонни да експериментират с различни подправки за подобряване на вкуса или измислянето на изцяло нови ястия.

Градинарство

Градинарството като хоби се различава от градинарството практикувано с цел прехрана, макар двете да не се изключват взаимно. При отглеждането на растения като занимание през свободното време се садят и цветя и други декоративни растения, а не само ядливи плодове и зеленчуци.

Четене

Четенето на книги, списания и други е едно от най-често разпространените хобита. То се приема за занимание не изискващо много финансови ресурси. Освен това може да се практикува в много случаи, в които за други хобита е невъзможно - като при пътуване с превозно средство.

Вижте също