Ардино: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 44: Ред 44:
== Личности ==
== Личности ==
* [[Ангелина Илиева]] (Йоан Владимир) — писателка-фантаст
* [[Ангелина Илиева]] (Йоан Владимир) — писателка-фантаст

* [[Sabahatin Ali ]] - turski pisatel poet


== Литература ==
== Литература ==

Версия от 11:35, 27 февруари 2009

Ардино
      
Герб
Общи данни
Население4518 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина684 m
Пощ. код6750
Тел. код03651
МПС кодК
ЕКАТТЕ00607
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Ардино
Изет Шабан
(ДПС; 2019)[2]
Ардино в Общомедия

Ардино е град в Южна България. Той се намира в Област Кърджали и е в близост до град Мадан. Градът е административен център на община Ардино. До 1934 г. година селището има две имена — Егри дере и Хаджи кьой. През 1960 г. Ардино е обявено за град.

География

Ардино се намира в планински район.

История

Първият писмен извор за град Ардино са записките на френския изследовател Огюст Винекел от 1847 г., който пише: “Джамията на Иридере – това мохамеданско село състоящо се от махали, разположени по долината се забелязва на доста голямо разстояние.

Стаи, предназначени за пътници и обшир ни бояджийници, се намират близо до джамията. Старото име на гр. Ардино е Иридере по името на малката река, която тече през селището.През османско влади-чество Иридерска околия заема средищно географско положение в султанската земя Султанери.След Руско-турската война тя е присъединена към новосъздадения Гю-мюрджински санджак, Одрински вилает. Към края на XIX в. Иридере е малко селище с няколко бараки на чаршията и една джамия (запазена и до днес) и тясно мостче над едно от деретата. По данни на турското салнаме от 1898 година населението на Иридерска каза е общо 34 338 души. След Първата световна война се включва в Мастанлийски окръг. През 1934 г. Иридере се преименува в Ардино и заедно с десетте села: Давидково, Ленище, Бял извор, Петково, Долно Прахово, Загражден, Русалско, Лъджа, Безводно и Чамдере, образува Ардинска околия и се включва в състава на Старозагорска област. През 1960 година Ардино е обявен за град.

Религии

Жителите са мюсюлмани и православни християни.

Икономика

Обществени институции

Природни и исторически забележителности

Редовни събития

Личности


Литература

Външни препратки


Шаблон:Мъниче селища в България