Квинтесенция (ефир): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без игри извън пясъчника
м Файлът „Cloudy_blue_sky_1.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Shizhao поради: In category Unknown as of 5 February 2009; n
Ред 1: Ред 1:

[[Image:Cloudy_blue_sky_1.jpg|small|right|200px]]


'''Квинтесенция (ефир)''' е най-високият слой на въздуха; най-тънката пета [[стихия]] в [[алхимия|алхимията]] ([[петият елемент]]).
'''Квинтесенция (ефир)''' е най-високият слой на въздуха; най-тънката пета [[стихия]] в [[алхимия|алхимията]] ([[петият елемент]]).

Версия от 17:38, 6 март 2009


Квинтесенция (ефир) е най-високият слой на въздуха; най-тънката пета стихия в алхимията (петият елемент).

Терминът се използва в античната и средновековната природо-филосовия, физика и алхимия. Синонимна дума е терминът «петата стихия», «петото тяло», «петото най-просто тяло»), «петата същност», «квинтесенция».

Поначало терминът ефир, се използва в античната гръцка митология със значение „най-високият, най-тънък, прозрачен слой на въздуха, дишан от боговете“.

Емпедокъл създава учение за четирите стихийни елемента - вода, земя, огън и въздух. Аристотел добавя "най-тънката" пета стихия - ефир, противопоставен на останалите четири.

Четирите стихии, които съставят подлунния свят, извършват движение по хоризонтала и вертикала и могат да се преобразуват една в друга. Небесните тела, които се намират в космоса на нивото на Луната и над (надлунния свят), се състоят от ефир(квинтесенция), който е вечен и не се "превръща" в други стихии.

Квинтесенция като отделен термин

small
small

Терминът «квинтесенция» по-късно придобива и самостоятелно значение. Според Парацелз квинтесенцията е най-тънката субстанция въобще. Екстракт от всички елементи.