Родриго де Бастидас: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 9: Ред 9:




[[Категория:Испанци]]
[[Категория:Конкистадори]]
[[Категория:Колумбия]]





Версия от 17:48, 8 март 2009

Родриго де Бастидас - испански конкистадор, родом от Севиля (1445-1527). Придружавал Христофор Колумб във второто му пътешествие.

Родриго де Бастидас

През 1501 отплава от Кадис с два кораба. Открива и картографира колумбийските брегове на Карибско море, устието на река Магдалена, после продължава покрай панамското крайбрежие. Поради лошо състояние на корабите си е принуден да се върне в Доминика, където е била главната база на испанските изследователи по онова време. По пътя един от корабите му потъва и само част от товара му (главно злато) е спасен. Пристигайки в Доминика е обвинен от Франсиско де Бобадиля (същият който съди и Колумб, че е заграбил златото и извършвал незаконна търговия с индианците. Оневинен е на процеса и се завръща в Испания.

През 1525 предприема ново пътешествие до Америка и основава град Санта Марта в Колумбия, който съществува и днес. Хуан Виляфуерте, собствения му заместник, организира заговор срещу него. Ранен по време на атентата Бастидас бяга в Доминика. По пътя умира от раните си малко преди да достигне бреговете на Куба. Останките му са пренесени в Санта Марта с редата на 20-ти век и погребани в градската катедрала.