Мийо (виадукт): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ro:Viaductul Millau
NobelBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ar:جسر ميلو
Ред 16: Ред 16:


[[af:Millau-brug]]
[[af:Millau-brug]]
[[ar:جسر ميلو]]
[[ca:Viaducte de Millau]]
[[ca:Viaducte de Millau]]
[[cs:Viadukt Millau]]
[[cs:Viadukt Millau]]

Версия от 07:15, 24 март 2009

Шаблон:Coor title dm

Файл:Wiadukt Millau.jpg
Панорамна гледка на моста през септември 2005 г. от югоизточната страна.
Южният край на моста в началото на 2004

Виадуктът Мийо̀ (Шаблон:Lang-fr) е пътен вантов мост, пресичащ долината на река Тарн в близост до град Мийо, Южна Франция. Това е пътният мост с най-висок стълб в света (343 m, включително пилона на вантовата система), малко повече от Айфеловата кула и почти колкото Емпайър Стейт Билдинг. Официално е открит на 14 декември 2004, а два дни по-късно е отворен за движение.

Виадуктът Мийо е последната стъпка от изграждането на автомагистралата по трасето на Европейски път E11 в участъка Клермон Феран-Пезенас. Той пресича дълбоката долина на река Тарн в южната част на Централния масив. Преди построяването му пътят, който е основна връзка между голяма част от Западна Европа и Средиземноморието, се спуска в долината и преминава през град Мийо. Това предизвиква тежки задръствания, особено през летния сезон, когато много туристи пътуват към морските курорти в Южна Франция и Испания.

Проектът за виадукта Мийо е изготвен под ръководството на френския инженер Мишел Вирложьо в сътрудничество с британския архитект Норман Фостър. Дългосрочната концесия за строителството и експлоатацията на моста е спечелена от консорциум, воден от групата Ефаж. Проектът се финансира основно чрез такси от преминаващите автомобили. Към 2006 размерът на таксата за лек автомобил е 5,10 евро (6,80 евро през летния туристически сезон).

Шаблон:Link FA