Материална точка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sv:Punktmassa
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: de:Massepunkt
Ред 23: Ред 23:
[[be-x-old:Матэрыяльны пункт]]
[[be-x-old:Матэрыяльны пункт]]
[[cs:Hmotný bod]]
[[cs:Hmotný bod]]
[[de:Massenpunkt]]
[[de:Massepunkt]]
[[en:Point mass]]
[[en:Point mass]]
[[et:Punktmass]]
[[et:Punktmass]]

Версия от 09:52, 25 март 2009

Материална точка се нарича идеализиран модел на тяло с определена маса, чиито размери, форма и вътрешна структура са пренебрежими при разглеждането на даден проблем. Понякога вместо материална точка се използва терминът частица. Материалната точка има безкрайна плътност и нулев инерционен момент.

Приложение във физиката

В механиката понятието материална точка се използва често за описване на движението на обект, в случай, че собствените му размери не оказват влияние върху самото движение в определено приближение. Например, при описание на движението на Земята около Слънцето, тя може да се разглежда като материална точка с достатъчна степен на точност, докато при изучаване на околоосното въртене на Земята - тя не би могла да бъде описана по такъв начин.

Често понятието материална точка се използва при изучаване на масивни тела подложени на гравитационно взаимодействие. Тъй като е невъзможно да се опише взаимодействието за всяка една отделна масова частица при голям брой на частиците , от които се състои даденото тяло, то често като негов модел се използва материална точка с координати, съвпадащи с масовия център на тялото и маса .

Понятието материална точка не се използва в квантовата механика за описание на микрообекти поради сложния характер на квантовото движение и загубването на традиционния общоприет смисъл на понятия като размер и положение.

Вижте още