Горнобадахшанска автономна област: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
NobelBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ar:جورنو
Ред 39: Ред 39:
[[Категория:Административно деление на Таджикистан]]
[[Категория:Административно деление на Таджикистан]]


[[ar:جورنو]]
[[ca:Gorno-Badakhshan]]
[[ca:Gorno-Badakhshan]]
[[de:Berg-Badachschan]]
[[de:Berg-Badachschan]]

Версия от 08:36, 30 март 2009

Горнобадахшанска
автономна област

Вилояти Мухтори Кӯҳистони Бадахшон

карта
Статут:автономна област
Официален език:таджикски и
памирски езици
Областен управител:А. Ниезмамадов
Админ. център:Хорог
Площ:63 700 км²
Население:220 400(2006)
Гъстота:3,35 д/км²
В съставът ѝ влизат:7 района
статистически данни

Горнобадахшанска автономна област или Горни Бадахшан (на таджикски:Вилояти Мухтори Кӯҳистони Бадахшон или Кӯҳистони Бадахшон) e автономна област (вилояти мухтори) в състава на Таджикистан. Разположена е в източната високопланинска част на Таджикистан в Памир и е слабо развит регион. Административен център на областта е град Хорог. В съставът на Горнобадахшанска област влизат 7 района.

География

Горни Бадахшан е разположен в най-високите части на Памирските планини, където се намират 3 от 5-те седемхилядници в бившата съветска Средна Азия. В областта се намират връх Независимост (бившия връх Ленин) (7 134 м, на границата с Киргизстан), връх Исмаил Самани (бившия връх Комунизъм) (7 495 м) и връх Корнижевски (7 105 м). Поради своя релеф Горни Бадахшан е слабонаселен регион с изключително красива и девствена природа.

История

Областта е образувана през 1925 година като автономна област в състава на Таджикската ССР. През 1992 година по време на гражданската война в Таджикистан Горни Бадахшан е бастион на ислямистката опозиция и местното правителство провъзгласява независимостта си от Таджикистан. След края на войната областта е интегрирана и призивите за независимост заглъхват.

Население

  • 213 600 души (2002)
  • 220 400 души (2006)

Населението на Горни Бадахшан е съставено основно от таджики, но също така има и малък брой киргизи и руснаци. Най-големият град на Грнобадахшанската автономна област е столицата ѝ Хорог, с население от 22 000 души. Вторият по големина град в областта е Мургаб с около 4 000 жители. Горни Бадахшан е място, където се говорят много различни езици и диалекти на памирски езици. Това са: шугни, рушани, вахши, ишкашими, сариколи, бартанги, куфи, язгулям и орошани. Основната религия в Горни Бадахшан е исмаилското направление на шиитската религия, последователи на ученитето на Ага хан.

Стопанство

Външни препратки

Административно деление на Таджикистан Флаг на Таджикистан
Горнобадахшанска област • Райони на централно подчинение • Согдийска област • Хатлонска област • Душанбе