Устна хармоника: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: sk:Fúkacia harmonika
RedBot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: pt:Harmonica (instrumento musical)
Ред 59: Ред 59:
[[no:Munnspill]]
[[no:Munnspill]]
[[pl:Harmonijka ustna]]
[[pl:Harmonijka ustna]]
[[pt:Harmónica (instrumento musical)]]
[[pt:Harmonica (instrumento musical)]]
[[ru:Губная гармоника]]
[[ru:Губная гармоника]]
[[scn:Sunettu a bucca]]
[[scn:Sunettu a bucca]]

Версия от 08:59, 7 април 2009

Хроматична (горе) и диатонична хармоника

Устна хармоника е музикален инструмент от групата на дървените духови инструменти.

Състои се от няколко настроени на различни честоти месингови или бронзови пластинки, закрепени за единия край в прорез, така че да могат да вибрират свободно. Изпълнителят подбира височината на тона като духа в съответния отвор. Отворите са разположени в предния край на хармониката и са свързани с по една или няколко трептящи пластини. При някои модели поемането на въздух задейства различна пластина от тази при издишане, разширявайки диапазона на инструмента.

Хармониката се използва основно в блуса, но намира широк прием и в кънтри музиката, джаза, рокендрола и други. Използва се често като солов от музиканти, които свирят на китара, като специално приспособление държи хармониката пред устата, а ръцете остават свободни.

Видове хармоники

Диатонична

Диатоничната хармоника е настроена да свири само в една гама. Това е най-простият вид хармоника.

Хроматична

Хроматичната хармоника има бутон или друго устройство, което при натискане насочва въздушния поток към допълнителен набор от пластини, настроени с един полутон по-високо от набора, който трепти когато бутонът не е натиснат. По този начин хроматичната хармоника може да изсвири всичките 12 тона на хроматичната гама.

Тремоло

Този тип хармоника има по два отвора и две пластини за всеки тон. Поради разликата в настройката на двете пластини вълните, породени от двете вибрации се наслагват, придавайки специфично звучене.

Бас хармоника

Бас хармониката може да възпроизвежда ниски тонове, в диапазона на контрабаса.

История

Съвременната хармоника е произведена в Европа в началото на 19 век. По това време има широк интерес към инструментите с трептящи пластини. Такива инструменти са познати в Азия от векове, а в Европа от по-скоро. Първите хармоники са се появили във Виена през 20-те години на 19 век. Следва бързо разпространяване на инструмента в различни разновидности, което се дължи на много фактори, като лесното свирене, ниската цена и малкия размер, както и фактът, че в ръцете на опитен музикант могат да възпроизведат приемлива музика.

В Северна Америка хармониката придобива голяма слава в началото на 20 век покрай развитието на блуса. Широката популярност на музикантите в началото на ерата на рок музиката (50-те и 60-те години) също допринасят за популярността на инструмента. С навлизането на електрическата китара през 70-те славата на хармониката намалява.

Вижте също

Шаблон:Link FA