Обща художествена изложба: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м ОХИ“ преместена като „Обща художествена изложба“ (върху пренасочване): Не е прието името на статията да е абревиатура на самия терм�
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''ОХИ''' - ([[абревиатура]] от „Обща художествена изложба“) са [[изложба|изложби]] с представяне на повече от един или повече [[автор]]и. ОХИ могат да бъдат [[тема]]тични (произведения на [[изобразително изкуство|изобразителното изкуство]], засягащи определена тема, регионални - представяне на [[художник|художници]] и [[скулптор|скулптори]] от даден регион, [[жанр]]ови - например изложби на [[живопис]], [[графика]] и т.н.
'''Обща художествена изложба''' (([[абревиатура]] '''ОХИ''') се нарича [[изложба]] с представяне на повече от един [[автор]]и. ОХИ могат да бъдат [[тема]]тични (произведения на [[изобразително изкуство|изобразителното изкуство]], засягащи определена тема), регионални представяне на [[художник|художници]] и [[скулптор|скулптори]] от даден регион, [[жанр]]ови - например изложби на [[живопис]], [[графика]] и т.н.


По честотата на провеждането си те могат да бъдат епизодични (по конкретен повод), годишни, [[биенале]] и [[триенале]]. При последните се поставят най-важните творби от определена тематика или жанр, соито засягат цялостното развитие на изобразителното изкуство.
По честотата на провеждането си те могат да бъдат епизодични (по конкретен повод), годишни, [[биенале]] и [[триенале]]. При последните се поставят най-важните творби от определена тематика или жанр, които засягат цялостното развитие на изобразителното изкуство.


По времето на социализма в [[НРБ|България]], участието в три ОХИ е основен критерий за членство в [[СБХ]] („Съюза на българските художници“).
[[Народна република България|По времето на социализма]] в [[България]], участието в три ОХИ е основен критерий за членство в [[Съюз на българските художници|Съюза на българските художници]].


[[Категория:Изобразително изкуство]]
[[Категория:Изобразително изкуство]]

Версия от 17:24, 7 април 2009

Обща художествена изложба ((абревиатураОХИ) се нарича изложба с представяне на повече от един автори. ОХИ могат да бъдат тематични (произведения на изобразителното изкуство, засягащи определена тема), регионални — представяне на художници и скулптори от даден регион, жанрови - например изложби на живопис, графика и т.н.

По честотата на провеждането си те могат да бъдат епизодични (по конкретен повод), годишни, биенале и триенале. При последните се поставят най-важните творби от определена тематика или жанр, които засягат цялостното развитие на изобразителното изкуство.

По времето на социализма в България, участието в три ОХИ е основен критерий за членство в Съюза на българските художници.