Бертрада от Лаон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
кат + меп + дребни и снимка
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Bertrada of Laon.jpg|дясно|мини|Гробът на Бертрада от Лаон в [[базилика]]та "Сен Дени"]]
'''Бертрада от Лаон''' или Берта младата, в други езици също Бертруда (* ок. [[725]]; † [[12 юни]] [[783]] в Шоаси (Choisy , Département Oise) е дъщеря на графа [[Хериберт от Лаон]] и внучка на Бертрада старата, основателка на манастира (Abtei) Прюм.
'''Бертрада от Лаон''' или Берта младата, в други езици също Бертруда (* ок. [[725]]; † [[12 юни]] [[783]] в Шоаси (Choisy, Département Oise) е дъщеря на граф [[Хериберт от Лаон]] и внучка на Бертрада старата, основателка на манастира Прюм.


Тя се омъжва [[741]] г. за краля на [[франки]]те [[Пипин Млади]] (или [[Пипин Къси]]; † [[768]]), през [[742]] г. става майка на [[Карл Велики]] и [[754]] г. кралица. Тя и Пипин са толкова близки роднини, че не са имали право да се женят; години след раждането на Карл Велики връзката им се легализира.
Тя се омъжва [[741]] г. за краля на [[франки]]те [[Пипин Къси]] (или Пипин Млади; † [[768]]), през [[742]] г. става майка на [[Карл Велики]] и [[754]] г. кралица. Тя и Пипин са толкова близки роднини, че не са имали право да се женят; години след раждането на Карл Велики връзката им се легализира.


Въпреки голямото си влияние не успява да спре караниците между синовете си Карл и [[Карлман]] след смъртта на на съпруга й. Тя се свързва с роднината [[херцог]] [[Тасило III]] от [[Бавария]] ( майка му [[Хилтруд]] + [[754]]; е дъщеря на [[Карл Мартел]]) против възстаналите [[лангобарди]].
Въпреки голямото си влияние не успява да спре караниците между синовете си Карл и [[Карломан]] след смъртта на на съпруга й. Тя се свързва с роднината [[херцог]] [[Тасило III]] от [[Бавария]] ( майка му [[Хилтруд]] + [[754]]; е дъщеря на [[Карл Мартел]]) против възстаналите [[лангобарди]].


* [http://www.mittelalter-genealogie.de/_voelkerwanderung/b/bertrada_frankenkoenigin_783/bertrada_die_juengere_frankenkoenigin_783.html Бертрада Младата в "Средновековие - Генеалогия"]
* [http://www.mittelalter-genealogie.de/_voelkerwanderung/b/bertrada_frankenkoenigin_783/bertrada_die_juengere_frankenkoenigin_783.html Бертрада Младата в "Средновековие - Генеалогия"]
Ред 10: Ред 11:


* [http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:St-Denis_Pippin-Berthe.jpg Гробът на Пипин Млади и Бертрада, в базиликата на Ст. Денис при Париж]
* [http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:St-Denis_Pippin-Berthe.jpg Гробът на Пипин Млади и Бертрада, в базиликата на Ст. Денис при Париж]

[[Категория:Франки]]

[[br:Bertrada Laon]]
[[da:Bertrada af Laon]]
[[de:Bertrada die Jüngere]]
[[en:Bertrada of Laon]]
[[es:Bertrada de Laon]]
[[fr:Bertrade de Laon]]
[[it:Bertrada di Laon]]
[[nl:Bertrada van Laon]]
[[pl:Bertrada z Laon]]
[[pt:Berta de Laon]]

Версия от 10:35, 29 април 2009

Гробът на Бертрада от Лаон в базиликата "Сен Дени"

Бертрада от Лаон или Берта младата, в други езици също Бертруда (* ок. 725; † 12 юни 783 в Шоаси (Choisy, Département Oise) е дъщеря на граф Хериберт от Лаон и внучка на Бертрада старата, основателка на манастира Прюм.

Тя се омъжва 741 г. за краля на франките Пипин Къси (или Пипин Млади; † 768), през 742 г. става майка на Карл Велики и 754 г. кралица. Тя и Пипин са толкова близки роднини, че не са имали право да се женят; години след раждането на Карл Велики връзката им се легализира.

Въпреки голямото си влияние не успява да спре караниците между синовете си Карл и Карломан след смъртта на на съпруга й. Тя се свързва с роднината херцог Тасило III от Бавария ( майка му Хилтруд + 754; е дъщеря на Карл Мартел) против възстаналите лангобарди.