Алби: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
NobelBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: hu:Albi (Franciaország)
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: war:Albi
Ред 68: Ред 68:
[[vi:Albi]]
[[vi:Albi]]
[[vo:Albi]]
[[vo:Albi]]
[[war:Albi]]
[[zh:阿尔比]]
[[zh:阿尔比]]

Версия от 13:23, 1 май 2009

Местоположение на Алби
Изглед към града и катедралата

Алби (Шаблон:Lang-fr) е град в южна Франция с население 47 800 души (2005), разположен в региона Юг-Пиренеи, департамент Тарн.

История

Местността, където се намира днес Алби е населена още от дълбока древност. Първите следи датират от Бронзовата ера. По време на Римската империя градът е малко селище без значително римско присъствие обозначено с името Civitas Albigensium.

Алби се разширява значително през средновековието, когато през 1040 г. е построен мост над Тарн. Той позволява селището да се разпростре на двата бряга на реката. Построени са нови квартали и градът се развива благодарение на търговията и таксите събирани за преминаване на моста. През 12-ти и 13-ти век Алби е център на катарството, а катарите са наричани често и албигойци от името на града.

През 1208 г. папа Инокентий III, заедно с краля на Франция предприемат кръстоносен поход срещу катарите, известен като Албигойски кръстоносен поход. Катарите са унищожени, а Алби преминава без много съпротива в лагера на католиците. По този начин градът попада под влиянието на френската корона, а областта е присъединена към Франция. За да засили влиянието на църквата в района, към края на 13-ти век епископът Бернар дьо Кастане построява укрепен епископален дворец и впечатлителна катедрала.

През 15-ти и 16-ти век Алби се радва на значителен търговски подем заради отглеждането на сърпица, растение от което се произвежда синя боя. По това време голяма част от буржоазията забогатява значително и допринася за развитието на града. През 17-ти век Алби и регионът западат икономически заради залеза на търговията със сърпица. Въпреки, че през следващите няколко десетилетия градът се опитва да възвърне търговския си облик с други дейности като стъкларство, кожарство или тъкачество, икономическата ситуация остава тежка.

След Френската революция Алби загубва за кратко ролята си на главен град в региона за сметка на Кастр, който се превръща в център на новосъздадения департамент Тарн през 1790 г. През 1797 г. обаче Алби възвръща статута си на локален център, тъй като голяма част от републиканците се преместват в града. Имотите на духовенството са продадени или превърнати в административни сгради.

През 19-ти век Алби е металургичен център, а през 1864 г. е построена железопътна линия. По време на Втората световна война в града съществува концентрационен лагер.

Личности

Външни препратки