Лесбос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Премахната редакция 2306048 на 87.120.8.217 (б.) вандал!
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: sh:Lezbos
Ред 59: Ред 59:
[[ru:Лесбос]]
[[ru:Лесбос]]
[[scn:Lesbos]]
[[scn:Lesbos]]
[[sh:Lezbos]]
[[simple:Lesbos]]
[[simple:Lesbos]]
[[sl:Lesbos]]
[[sl:Lesbos]]

Версия от 16:06, 4 май 2009

Местоположение на острова

Лесбос (Шаблон:Lang-el) е остров в североизточната част на Егейско море, разположен в близко съседство с Мала Азия. Той влиза в състава на нома Лесбос, който е част от територията на Република Гърция.

География

Лесбос е третият по площ гръцки остров и 8-и в Средиземно море. Заема 1630 km² с 320 km брегова ивица. Населението е приблизително 90 000, една трета от което живее в столицата Митилини (в югоизточната част на острова). Климатът е мек средиземноморски. Средната годишна температура е 18°C. Снегът и много ниските температури са рядкост.

История

Митилини е основан през 11 век пр.н.е. от семейство Penthilidae, което идва от Тесалия и управлява до народното въстание от 590 пр.н.е., водено от Питах от Митилини.

Сателитна снимка на Лесбос (1995).

Лесбос е родно място на редица известни личности. В древни времена Арион развива вид поема, наречен дитирамб, а родоначалникът на трагедията Терпандър изобретява 7-нотната музикална скала за лира. Древногръцката поетеса Сафо е също от остров Лесбос, като думата лесбийка произлиза от името на острова. В по-нови времена поетът Одисеас Елитис, потомък на старо семейство от Лесбос, получава Нобелова награда.


Външни препратки