Михаил VI Стратиот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Добавяне: ca, cs, de, el, en, es, fi, fr, gl, hu, it, ja, ko, nl, pl, sr
Ред 39: Ред 39:
[[Категория:Византийски императори]]
[[Категория:Византийски императори]]


[[ca:Miquel VI]]

[[cs:Michael VI.]]
[[de:Michael VI.]]
[[el:Μιχαήλ ΣΤ']]
[[en:Michael VI Stratiotikos]]
[[es:Miguel VI]]
[[fi:Mikael VI]]
[[fr:Michel VI]]
[[gl:Miguel VI Estratiótico]]
[[hu:VI. Mihály bizánci császár]]
[[it:Michele VI di Bisanzio]]
[[ja:ミカエル6世ストラティオティコス]]
[[ko:미카일 6세]]
[[nl:Michaël VI Stratiotikos]]
[[pl:Michał VI Stratiotikos]]
[[ru:Михаил VI Стратиотик]]
[[ru:Михаил VI Стратиотик]]
[[sr:Михајло VI Стратиотик]]

Версия от 00:14, 5 май 2009

Михаил VI Стратиот
византийски император
Управление31 август 1056 г. - 31 август 1057 г.
Коронация31 август 1056 г.
Лични данни
Починал
1059 г.
Михаил VI Стратиот в Общомедия
Михаил VI Вринга (Шаблон:Lang-elς), наречен Стратиот, е византийски император от 1056 до 1057 г.

При управлението на Константин IX Мономах Михаил Вринга заема длъжността логотет на стратиотите. Импеатрица Теодора посочва Михаил за свой наследник на престола малко преди смъртта си. Престола си обаче Михаил дължи на група чиновници начело с влиятелния в двора Лъв Параспондил - най-близкия съветник на императрицата.

Михаил VI Стратиот поема властта на 31 август 1056 г., след което започва щедро да раздава административни постове и награди. Новият император обаче бързо отблъснал от себе си военната аристокрация. За благоразположението на василевса научили войниците и техните командири, които по време на великденските дни през 1057 г. пристигнали в столицата Константинопол с надеждата да получат да спечелят нещо от благорозположението на новия владетел. Но Михаил VI постъпил с тях съвсем не така, както те очаквали: императорът наругал всички, а след това обсипал с ругатни военачалника Исак Комнин, за това, че едва не е изгубил Антиохия. Приятелите на Исак се опитали да се застъпят за него, но Михаил ги застави да мълчат и на всички отказал своето благоволение. Тази сцена обидила изключително военачалниците. Скоро те организирали заговор, а короната решили да дадат на Исак Комнин, който се отличавал от другите не само по знатния си произхо, но и по царствената си осанка.

На 8 юни 1057 г. заговорниците вдигнали на бунт войските от източните теми в Пафлагония и се насочили към Константинопол. При вестта за случилото се Михаил VI Стратиот се отчаял напълно. В този момент обаче бюрократите, които се ползвали с облаги от императора, решили да защитят позициите си и събрали войските от западните теми, които били пратени срещу бунтовниците. На 26 август 1057 императорската войска била разбита край Никея, а Исак Комнин продължил настъплението си към столицата. Михаил VI бил принуден за започне преговори и изпратил при Исак Комнин бележития дипломат Михаил Псел. Императорът предложил на Исак Комнин да го осинови и да му даде титлата кесар. Предложението на василевса обаче било демонстративно отхвърлено. Тайно обаче Исак Комнин продължил преговорите, поради което Михаил VI му обещал да го обяви за свой съимператор. Междувременно, докато между императора и Исак се водили тайни преговори, в Константинопол избухнал бунт в подкрепа на Исак Комнин. При тези обстоятелства на 31 август 1057 г. патриарх Михаил Керуларий убедил Михаил VI да се оттегли от престола в полза на Исак Комнин. Миахил Стратиот се отрекъл от престола и се замонашил. След това той се оттеглил в частния си дом, където починал през 1059 г.

Теодора Византийски император (1056 – 1057) Исак I Комнин
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Михаил VI Стратиотик“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​