Лютица: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Лютица''' е най-голямата сравнително запазена крепост в [[Родопи]]те. Тя е разположена в най-източните части на планината и се намира в местност покрита с вековни [[дъб]]ови и [[бук]]ови гори. Крепостта Лютица се намира на върха на единствения по-висок връх в околността. От стените на Лютица на места е останало ограждение с височина 8 [[метър|метра]]. Площта на оградената територия е около 15 [[декар]]а.
'''Лютица''' е най-голямата сравнително запазена крепост в [[Родопи]]те. Тя е разположена в близост до град [[Ивайловград]], в най-източните части на планината и се намира в местност, покрита с вековни [[дъб]]ови и [[бук]]ови гори. Крепостта Лютица се намира на върха на единствения по-висок връх в околността. От стените на Лютица на места е останало ограждение с височина 8 [[метър|метра]]. Площта на оградената територия е около 15 [[декар]]а. Впечатляващ е фактът, че като строителен материал е използван бял [[мрамор]], поради което някои съвременни археолози и историци /Божидар Димитров/ го наричат "Мраморният град".


Кулите, разположени по периферията на ограждението, от вътрешната страна на стените имат кръгла и правоъгълна форма. От [[8 век|8]] до [[10 век]] Лютица е била основен църковен център в областта. Църквата, която някога е била разположена в средата на оградения двор, е била разрушена напълно и от нея не са останали останки дори от основити. Поради високото си разположение крепостта предлага много добра видимост. През късното [[Средновековие]] Лютица е била център на [[Митрополия]]та.
Кулите, разположени по периферията на ограждението, от вътрешната страна на стените имат кръгла и правоъгълна форма. От [[8 век|8]] до [[10 век]] Лютица е била основен църковен център в областта. Църквата, която някога е била разположена в средата на оградения двор, е била разрушена напълно и от нея не са останали останки дори от основитe. Поради високото си разположение крепостта предлага много добра видимост. В ясно време е било възможно да се наблюдават дори гр. [[Одрин]] и пътищата край р. [[Марица]], което показва голямото му стратегическо значение в този регион. През късното [[Средновековие]] Лютица е била център на [[Митрополия]]та.


[[Категория:Крепости в България]]
[[Категория:Крепости в България]]

Версия от 09:54, 17 юли 2005

Лютица е най-голямата сравнително запазена крепост в Родопите. Тя е разположена в близост до град Ивайловград, в най-източните части на планината и се намира в местност, покрита с вековни дъбови и букови гори. Крепостта Лютица се намира на върха на единствения по-висок връх в околността. От стените на Лютица на места е останало ограждение с височина 8 метра. Площта на оградената територия е около 15 декара. Впечатляващ е фактът, че като строителен материал е използван бял мрамор, поради което някои съвременни археолози и историци /Божидар Димитров/ го наричат "Мраморният град".

Кулите, разположени по периферията на ограждението, от вътрешната страна на стените имат кръгла и правоъгълна форма. От 8 до 10 век Лютица е била основен църковен център в областта. Църквата, която някога е била разположена в средата на оградения двор, е била разрушена напълно и от нея не са останали останки дори от основитe. Поради високото си разположение крепостта предлага много добра видимост. В ясно време е било възможно да се наблюдават дори гр. Одрин и пътищата край р. Марица, което показва голямото му стратегическо значение в този регион. През късното Средновековие Лютица е била център на Митрополията.