Битка при Солун (1040 първа): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
време
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{Инфокутия Военен Конфликт|
{{Инфокутия Военен Конфликт|
|име=Битка при Солун (1040)
|име=Битка при Солун (1040)
Ред 4: Ред 5:
|картинка=
|картинка=
|период= [[1040]]
|период= [[1040]]
|място= близо до [[Солун]], [[България]]
|място= близо до [[Солун]], днес [[Гърция]]
|причина=
|причина=
|територия=
|територия=
Ред 20: Ред 21:


== Причини за конфликта ==
== Причини за конфликта ==
През 1018 византийците завладяват България след тежка половин вековна борба. През 1040 някой си Делян твърди, че е потомък на българския цар Самуил и застава начело на въстание срещу византийската окупация, която е отхвърлена в Белград и той е провъзгласен за цар под името Петър II наречен на светия цар [[Петър I]] (927-969). По същото време местните българи, в това, което сега е Албания въстанали под командването на Тихомир. Двамата лидери се срещнали и за да избегнат объркване [[Петър Делян]] е избран за единствен командир на бунтовническата армия, а Тихомир бил убит.
През 1018 византийците завладяват България след тежка половин вековна борба. През 1040 някой си Делян твърди, че е потомък на българския цар Самуил и застава начело на въстание срещу византийската окупация, която е отхвърлена в Белград и той е провъзгласен за цар под името Петър II наречен на светия цар [[Петър I]] (927-969). По същото време местните българи, в това, което сега е Албания въстават под командването на Тихомир. Двамата лидери се срещнат и за да избегнат объркване [[Петър Делян]] е избран за единствен командир на бунтовническата армия, а Тихомир е убит.


== Битка ==
== Битка ==
След като се обединили двете армии Петър Делян тръгнал на изток към Солун, където по това време бил византийският император [[Михаил IV]]. Византийците били победени, а Михаил IV трябвало да напусне с жена си, оставяйки личната си шатра и голямо количество [[злато]] и [[сребро]].
След като се обединяват двете армии Петър Делян тръгват на изток към Солун, където по това време е византийският император [[Михаил IV]]. Византийците са победени, а Михаил IV трябва да напусне с жена си, оставяйки личната си шатра и голямо количество [[злато]] и [[сребро]].


== Последици ==
== Последици ==
Скоро българските успехи продължили, когато завладяли важното адриатическо пристанище [[Дуръс]]. Друга армия нападнала [[Тесалия]] и завладяла северните й части. Това причинило сериозни проблеми на управата в [[Константинопол]], която трябвало да действа бързо, за да спре възстановяването на българското царство.
Българските успехи продължават със завладяването на важното адриатическо пристанище [[Дуръс]]. Друга армия нападна [[Тесалия]] и завладява северните й части. Това причинчва сериозни проблеми на управата в [[Константинопол]], която трябва да действа бързо, за да спре възстановяването на българското царство.


{{Портал Македония}}
{{Портал Македония}}

Версия от 19:54, 19 май 2009

Шаблон:Инфокутия Военен Конфликт Битката при Солун се провежда през 1040 близо до едноименния град в съвременна Гърция между българите и византийците. Тя завършва с българска победа.

Причини за конфликта

През 1018 византийците завладяват България след тежка половин вековна борба. През 1040 някой си Делян твърди, че е потомък на българския цар Самуил и застава начело на въстание срещу византийската окупация, която е отхвърлена в Белград и той е провъзгласен за цар под името Петър II наречен на светия цар Петър I (927-969). По същото време местните българи, в това, което сега е Албания въстават под командването на Тихомир. Двамата лидери се срещнат и за да избегнат объркване Петър Делян е избран за единствен командир на бунтовническата армия, а Тихомир е убит.

Битка

След като се обединяват двете армии Петър Делян тръгват на изток към Солун, където по това време е византийският император Михаил IV. Византийците са победени, а Михаил IV трябва да напусне с жена си, оставяйки личната си шатра и голямо количество злато и сребро.

Последици

Българските успехи продължават със завладяването на важното адриатическо пристанище Дуръс. Друга армия нападна Тесалия и завладява северните й части. Това причинчва сериозни проблеми на управата в Константинопол, която трябва да действа бързо, за да спре възстановяването на българското царство.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Salonica (1040) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​