Симеон Петров: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
м {{commons|Category:Simeon Petrov}}
Ред 29: Ред 29:


==Източници==
==Източници==
{{commons|Category:Simeon Petrov}}
* [http://www.geocities.com/bulgarian_aviation/Aviation/Aces/SimeonBG.htm Пилоти, Асове, Командири, Самолетостроители... ]
* [http://www.geocities.com/bulgarian_aviation/Aviation/Aces/SimeonBG.htm Пилоти, Асове, Командири, Самолетостроители... ]



Версия от 18:31, 27 май 2009

Симеон Петров
български авиатор

Роден
Симеон Константинов Петров
Починал

Учил вНационален военен университет
Симеон Петров в Общомедия

Симеон Петров е български авиатор, роден на 1 септември 1888 година в Русе. Служи в 4-ти артилерийски полк в София. След конкурс е изпратен в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж.

Симеон Петров е първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател. По повод на това геройство във Франция издават картичка с лика му. Заедно с Христо Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Луи Блерио.

Летателното разрешително на Симеон Петров

Симеон Петров е първият правоспособен български пилот и е първият български авиатор, летял над България. Този полет е извършен на 13 август 1912 г. След това заминава за Русия за закупуването на аероплани. Изпълнил задачата си, той се връща в България към средата на октомври 1912 г. По време на Балканската война извършва редица бойни полети. На 14 март 1913 г. излита със своя самолет "Блерио" към противниковата столица Цариград/Истанбул, но поради лоша видимост е принуден да се върне след Епиватос.

Картичка с лика на Симеон Петров издадена от френските пощи

През Първата световна война

Симеон Петров конструира авиационните бомби тип „Чаталджа“, изключително успешна конструкция. Впоследствие чертежите са предадени на Германия и бомбата е използвана от Централните сили до края на Първата световна война.

През Първата световна война Симеон Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение.

Между световните война

След войната Петров се занимава с внос на спортни стоки и най-вече велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. През 1938 г. той създава дружеството "СИМОНАВИЯ" (от СИМеОН АВИАтора), което най-първо внася от Франция грамофонни плочи, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е "Орфей". Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.

След Втората световна война

През 1947 г. то е национализирано и е преименувано "Балкантон". Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод. Умира, забравен от всички, през 1950 г. в София.

Източници