Северна Македония: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 40: Ред 40:
|
|
}}
}}
'''Република Македония''' ({{lang-mk|Република Македонија}})<ref>Някои страни, като [[България]] и [[САЩ]], признават самонаименованието на държавата ''Република Македония''. Други, като [[Гърция]] и повечето страни от [[Европейския съюз]], използват името ''Бивша югославска република Македония'' (''БЮРМ"" или ''FYROM'' от [[английски]]), което се използва за ''временно'' наименование на държавата, до разрешаване на [[Спор за името на Република Македония|текущия спор за нейното име]]. С уточнението, че името е временно[http://www.un.org/documents/ga/res/47/a47r225.htm], тя е приета за член на [[ООН]]. За подробности вижте [[Спор за името на Република Македония]].</ref>, често наричана само '''Македония''', е държава в Югоизточна [[Европа]]. На изток граничи с [[България]], на юг - с [[Гърция]], на север - със [[Сърбия]] и [[Косово]], а на запад - с [[Албания]].
'''Република Македония''' ({{lang-mk|Република Македонија}})<ref>Някои страни, като [[България]] и [[САЩ]], признават самонаименованието на държавата ''Република Македония''. Други, като [[Гърция]] и повечето страни от [[Европейския съюз]], използват името ''Бивша югославска република Македония'' (''БЮРМ"" или ''FYROM'' от [[английски]]), което се използва за ''временно'' наименование на държавата, до разрешаване на [[Спор за името на Република Македония|текущия спор за нейното име]]. С уточнението, че името е временно[http://www.un.org/documents/ga/res/47/a47r225.htm], тя е приета за член на [[ООН]]. За подробности вижте [[Спор за името на Република Македония]].</ref>, често наричана само '''Македония''', е държава в Югоизточна [[Европа]]. На изток граничи с [[България]], на юг - с [[Гърция]], на север - със [[Сърбия]] и [[Косово]], а на запад - с [[Албания]]. Площта й е 24 932 км², от които 24 458 км² суша и 474 км² водна площ.


== Местоположение ==
== Местоположение ==

Версия от 12:58, 2 юни 2009

Вижте пояснителната страница за други значения на Македония.

Северна Македония
      
Девиз: Свобода или смърт!
География и население
Площ25 333 km²
(на 145-то място)
СтолицаСкопие
Най-голям градСкопие
Официален език
Население (2008)2 061 315
(на 142-ро място)
Гъстота на нас.71,4 души/km²
Управление
Форма
Президент на Северна МакедонияСтево Пендаровски
История
Независимост
от СФРЮ
8 септември, 1991
Икономика
БВП (ППС, 2009)$ 18,97 млрд.
(на 121-во място)
БВП на човек (ППС)$ 9 200
ИЧРПовишение 0,801 (висок)
ВалутаДенар 2 (MKD)
Други данни
Часова зонаCET (UTC+1)
Автомобилно движениедясно
Интернет домейнmk
Телефонен код389
ITU префиксMKD
Официален сайтvlada.mk
(1): Всички езици, които се говорят от над 20% от жителите на дадена македонска община, са официални езици на тази община. Това се отнася за следните езици: албански, турски, сръбски, ромски, бошняшки и т.н. (2): В заведенията и хотелите се приемат левове, на някои места и евро
Северна Македония в Общомедия

Република Македония (Шаблон:Lang-mk)[1], често наричана само Македония, е държава в Югоизточна Европа. На изток граничи с България, на юг - с Гърция, на север - със Сърбия и Косово, а на запад - с Албания. Площта й е 24 932 км², от които 24 458 км² суша и 474 км² водна площ.

Местоположение

Република Македония заема около 38% от територията на географската област Македония и около 44% от населението ѝ. Страната има много благоприятно географско местоположение, тъй като се намира в район на Балканите, в който се кръстосват значими азиатско-европейски пътища и който представлява мост между останалите Балкански държави.

Географските координати на Република Македония се простират между 40°51' и 42°22' северна ширина и 20°27' и 23°5' източна дължина. Най-южната точка на държавата е местността Маркова нога на източния бряг на Преспанското езеро, а най-северната се намира в местността Анище, северно от село Луке, в община Крива паланка. Най-западната точка е местността Кестеняр, югозападно от Дебър, а най-източната е Ченгене кале, източно от Берово.

Република Македония има разлика в географската ширина от 1°31', а в географската дължина - 2°45'. Слънцето на изток изгрява със 7 минути и 30 секунди по-рано, отколкото в западната част на страната.

Етимология на името Македония

Македония като държава е част от по-широката европейска географска и историческа област Македония, чието име носи.

Името Македония е много старо. Според етимологията на думата тя произхожда от гръцкото съществително μάκος (mākos) и от прилагателното μακεδνός (makednós), означаващо висок[източник?].

Официалното име на държавата (Република Македония) във вътрешните документи и в международни спогодби е обект на международен спор. За подробности вижте Спор за името на Република Македония.

История

Американски войници оглеждат последиците от земетресението в Скопие, 1963.

Съвременните държавни граници на Република Македония се оформят в края на Втората световна война. Формално е присъединена към СФРЮ през 1946 година под названието Народна република Македония. Започва масивна кампания от страна на югославското правителство за изграждане на модерна македонска нация. В следствие на тази политика българи, отказващи да се обявяват за етнически македонци, биват репресирани. Българската православна църква бива прокудена от Македония[източник?]. Започва колективизация на селското стопанство и индустриализация на икономиката. Преминава се в режим на планово стопанство. В рамките на СФРЮ Социалистическа република Македония е на четвърто място по площ и население. Съвременната държава е създадена през 1991 година - провъзгласена след референдум за независима Република Македония. Македония е единствената югославска република, отделила се от федерацията по мирен път. На 15 януари 1992 година България първа признава независимостта ѝ - и то под конституционното име. Впоследствие това правят и други страни - Турция, Словения, САЩ и други.

През 2001, две години след войната в Косово, в Република Македония избухва въоръжен конфликт между албански сепаратисти (предвождани от Али Ахмети) и македонските въоръжени сили. След неколкомесечни сражения македонските сили надделяват и сепаратистите са разоръжени. Загиват около 200 души и от двете страни. Въпреки, че се ограничава в района на Тетовското поле, конфликтът сериозно дестабилизира страната. Албанските бунтовници извършват жестоки зверства както срещу македонски цивилни, така и срещу военни.

Към днешна дата (2009) правителството на Република Македония си поставя за цел приемането на страната в Европейския съюз и НАТО. Пред интеграцията обаче стоят много препятствия — най-вече влошените отношения с Гърция около спора за името на Република Македония. Поради несъгласието на гърците относно конституционно определеното название на страната, членството ѝ в НАТО не е финализирано.

Държавно устройство

Народното събрание

Република Македония е парламентарна република начело с президент, избиран за 5 години. Висш законодателен орган в страната е Събранието, което се състои от 120 депутати, избирани за 4 години. Висш изпълнителен орган в държавата е правителството начело с министър-председател.

В Македония има регистрирани около 40 политически партии, като най-силно представените са ВМРО-ДПМНЕ, Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), Либерална партия на Македония и Социалистическа партия на Македония. На последните парламентарни избори през 2006 ВМРО-ДПМНЕ (в коалиция с още няколко партии) печели 32,51 % от гласовете. На второ място остава големия Социалдемократически съюз на Македония с 23,31%, а ДСИ получава 12,12%. Останалите гласове отиват за по-малки партии.

Сегашният президент Георге Иванов е независим политик. Министър-председател е Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ.

Въоръжени сили

Македонски Ми-24

Въоръжените сили на Република Македония са сформирани през 1992 година, отделяйки се от състава на Югославската национална армия. Тогава македонската армия разполага само с 4 танка Т-34 и много малък брой лични оръжия, недостатъчен за да задоволи нуждите на личния състав.

Числеността на армията е около 12 000 души. Най-големият клон са сухопътните войски. През годините Македония получава военна помощ главно от България. Пример за това са близо 100 танка Т-55, миномети "Тунджа", МТ-ЛБ, автомати, ПЗРК и боеприпаси. По време на конфликта край Тетово Украйна също помага на Македония с продажба 31 танка Т-72, вертолети Ми-24 и четири щурмовика Су-25 (последните в последствие продадени на Грузия).

Въпреки усилията си към пригодяване на армията към стандартите на НАТО, членството на страната в алианса е отхвърлено.

Македония изпраща малък военен контингент в Ирак.

Административно деление

Административно Република Македония е разделена на 85 общини. Столицата Скопие има статут на сборен административен център - Община Скопие, с ранг на община, и включва 10 градски общини.

География и климат

Връх Кораб

Република Македония заема голяма част от историческия регион Македония на Балканския полуостров. Тя е страна без излаз на море, но има много водни басейни на територията си. Главна река е Вардар с притоци Пчиня, Брегалница, Черна и други. Големи езера са Охридското и Преспанското. Климатът в Република Македония е преходносредиземноморски със средна температура за януари от 1 до 5 Сº, за юли от 22 до 25 Сº. Валежи - 400-600 mm. От растителността смесените гори заемат около 20 % от територията. Македония е предимно планинска държава. Най-високият връх е Голем Кораб в Кораб планина, висок 2 760 метра. Около 25% от общата площ е обработваема и подходяща за земеделие.

Македония има три национални парка — Пелистер, в Баба планина, планината Галичица и парка Маврово. Има и два природни резервата, Езерани и Ясен.

Опасни природни явления са земетресенията. Едно от последните силни земетресения е в района на Валандово, със степен 5,4 по скалата на Рихтер.

Стопанство

Стопанската банка в Битоля

Република Македония има отворена пазарна икономика. Тя напуска СФРЮ като най-недоразвитата република, допринасяща за едва 5% от общата федерална продукция. До 1996 икономическият растеж е възпрепятстван от гръцко ембарго, политическа нестабилност в съседната Съюзна република Югославия и неадекватната инфраструктура. Между 1996 и 2000 има умерен растеж, но конфликтът през 2001 отново усложнява положението икономиката. Република Македония е постигнала макроикономическа стабилност, но не съумява да привлече чуждестранни инвестиции, а безработицата е все още на изключително високо ниво — 34,5 % към 2008. Правителството предвижда икономическия растеж за 2009 да бъде общо не повече от 3%. БВП е близо $19 млрд., като в това число голям дял има и сивата икономика. На глава от населението се падат $9000. Средната работна заплата е 400 евро.[2] Селското стопанство генерира 11,4% от БВП, промишлеността — 27,2% и сектора на услугите — 61,4%. Основни търговски партньори са Сърбия, Германия, Гърция и България.

Страната разполага с неголеми запаси от полезни изкопаеми - медна, оловно-цинкова, желязна и никелова руда. Работят металургичен комбинат, химически завод, оловно-цинков завод. Има предприятия на леката, хранително-вкусовата, строителната, дървообработване, целулозно-хартиената и фармацевтичната промишлености. Производствената база е остаряла, но е в процес на умерена модернизация.

Основен селскостопански отрасъл е растениевъдството. Отглеждат се пшеница, царевица, ориз, памук, тютюн, лозя, плодове, зеленчуци и др. Животновъдство - овце, едър рогат добитък, свине, птици и други.

Население

Етническа карта на Република Македония според преброяването през 2002 г.

По данни от преброяването в страната от 2002 година, населението в Република Македония наброява 2 022 547 души.[3] Жителите на републиката са се самоопределили както следва:

68% от населението говори на славянски диалекти, които според българската лингвистика са диалекти на българския език, а според други лингвисти съставляват отделен македонски език. 25% от населението говори на албански, 3% - на турски, а 2% - на сръбски.

По-голямата част от населението - 70%, изповядва православието, а 29% - исляма.

Култура

Национални празници

Международен статут

Република Македония е кандидат-член на НАТО и на Европейския съюз, който замразява[5][6] приемането на нови членове за неопределено време от 1 януари 2007 г. Заради спора за името на Република Македония с Гърция, на 3 април 2008 г. страната не получава покана за членство, докато този въпрос не бъде уреден[7].

Бивш член на Югославия, днес Република Македония е в сериозна политическа и икономическа изолация заради липсата на чужди инвестиции. От 196 държави в света, с които страната има дипломатически отношения, на македонските граждани не изискват визи само в 17. След като от 1 януари 2007 г. и България въведе визи (безплатни) за македонците, те могат да пътуват в Европа свободно само в шест нейни страни - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и Хърватия.

Основополагащите принципи на добросъседските отношения, договорени между България и Република Македония, са фиксирани в Съвместна декларация от 22 февруари 1999, препотвърдена със съвместния меморандум подписан на 22 януари 2008 в София.[8]

Език

Македонският език или Македонска езикова норма е южнославянски език или една от книжовните норми на българския език. Това е официалният език на Република Македония, като този статут не е официално признат от правителствата на Република България и Република Гърция. Кодифицираният вариант на македонския, така нареченият македонски литературен език, се разглежда от повечето български езиковеди като трета книжовна норма на българския език, успоредна на българския книжовен език и на банатския български език.


Галерия

Други

Бележки

  1. Някои страни, като България и САЩ, признават самонаименованието на държавата Република Македония. Други, като Гърция и повечето страни от Европейския съюз, използват името Бивша югославска република Македония (БЮРМ"" или FYROM от английски), което се използва за временно наименование на държавата, до разрешаване на текущия спор за нейното име. С уточнението, че името е временно[1], тя е приета за член на ООН. За подробности вижте Спор за името на Република Македония.
  2. Средната заплата в Македония - 400 евро на месец, pariteni.bg, 29.01.2009
  3. Книга XIII. Вкупно население, домаќинства и станови. (PDF) // Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, 2002. Државен завод за статистика, 2005. с. 52. Посетен на 2006-07-06.
  4. И Любчо с български паспорт
  5. Сайт vestnikataka.com
  6. От evroportal.bg
  7. От сайта actualno.com
  8. Българската политика спрямо Република Македония: Препоръки за развитието на добросъседски отношения след приемането на България в ЕС и в контекста на разширението на ЕС и НАТО в Западните Балкани. София: Фондация Манфред Вьорнер, 2008. 80 стр. (Триезично издание на български, македонска книжовна норма на българския, и английски) ISBN 978-954-92032-2-6

Външни препратки