Индонезия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 36: Ред 36:
[[Картинка:Indonesia map.png|мини|250п|Карта на Индонезия]]
[[Картинка:Indonesia map.png|мини|250п|Карта на Индонезия]]


'''Република Индонезия''' е [[държава]] в Югоизточна [[Азия]], разположена на [[Малайски архипелаг|Малайския архипелаг]] между [[Индийски океан|Индийския]] и [[Тихи океан|Тихия океан]]. Това е страната с четвърто по големина [[население]] в света и най-голямата [[ислям|мюсюлманска]] страна. Съставена е от 17 508 острова. Повечето острови са планински. Само около 10% от земята се използва за селскостопанска дейност.Основна култура, отглеждана тук, е оризът.В Индонезия има много [[палмови|палми]] и [[каучукови дървета]].Страната произвежда голям брой продукти от [[палмово масло]] и е основен доставчик на естествен [[каучук]]
'''Република Индонезия''' е [[държава]] в Югоизточна [[Азия]], разположена на [[Малайски архипелаг|Малайския архипелаг]] между [[Индийски океан|Индийския]] и [[Тихи океан|Тихия океан]]. Това е страната с четвърто по големина [[население]] в света и най-голямата [[ислям|мюсюлманска]] страна. Съставена е от 17 508 острова. Повечето острови са планински. Само около 10% от земята се използва за селскостопанска дейност.Основна култура, отглеждана тук, е оризът.В Индонезия има много [[палмови|палми]] и [[каучукови дървета]].Страната произвежда голям брой продукти от [[палмово масло]] и е основен доставчик на естествен [[каучук]]. Площта й е 2 197 139 км², от които 2 090 578 км² суша и 106 561 км² водна площ.


== История ==
== История ==

Версия от 19:05, 6 юни 2009

Индонезия
      
Девиз: Обединени в многообразието
География и население
Площ1 904 556 km²
(на 15-то място)
СтолицаДжакарта
Най-голям градДжакарта
Официален език
Население (2007)234 693 997
(на 4-то място)
Гъстота на нас.145 души/km²
Управление
Форма
Президент на ИндонезияДжоко Уидодо
История
Независимост
 -обявена
 -призната
от Нидерландия
1945
1949
Икономика
БВП (ППС, 2007)1038 млрд $
(на 15-то място)
БВП на човек (ППС)3 200 $
Валутарупия (IDR)
Други данни
Часова зонаUTC+7, +8, +9
Автомобилно движениеляво
Интернет домейнid
Телефонен код62
ITU префиксINS
Официален сайтindonesia.go.id
Индонезия в Общомедия
Карта на Индонезия

Република Индонезия е държава в Югоизточна Азия, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Това е страната с четвърто по големина население в света и най-голямата мюсюлманска страна. Съставена е от 17 508 острова. Повечето острови са планински. Само около 10% от земята се използва за селскостопанска дейност.Основна култура, отглеждана тук, е оризът.В Индонезия има много палми и каучукови дървета.Страната произвежда голям брой продукти от палмово масло и е основен доставчик на естествен каучук. Площта й е 2 197 139 км², от които 2 090 578 км² суша и 106 561 км² водна площ.

История

Когато през 1492 година Христофор Колумб достига до Западните Индии, той всъщност се е бил запътил към т. нар. Молукски острови - т.е. Островите на подправките.През Средновековието в Европа не виреели подправки и ценните растения били купувани от арабските търговци,които ги носели от Индонезийските острови в продължение на близо 500 години.През 1512 година португалски кораби достигат най-сетне до Молукските острови, а по-късно ги последват и английски, френски и холандски кораби.Тогава започнала "войната на подправките". Постепенно холандците овладели контрола върху подправките от всичките 13 000 острова. Вследствие на това били реализирани огромни печалби за Нидерландия, а Индонезия се превръща най-важната й колония. Холандците водили дълги и кръвополитни войни със местното население, както и с Великобритания и Португалия за контрола над Индонезия. Страната извоюва своята независимост през 1949г.

Държавно устройство

Индонезия е президентска република. Президентът е ръководител на правителството и върховен главнокомандващ армията. Висш законодателен орган на държавата е Народната консултативна асамблея, която се състои от две камари: Камарата на народните представители с 550 депутати и Съветът на регионалните представители със 128 члена. Основни политически партии понастоящем са: партията ГОЛКАР (създадена от бившия президент Сухарто) с мнозинство в Камарата на представителите и Демократическата партия на борбата (подкрепяща бившия президент Мегавати), която е втората политическа сила в парламента.

Административно деление

Административно страната се дели на 30 провинции, 2 особени административни единици, имащи статут на провинции и 1 столичен окръг.

География

Индонезия е невероятен и екзотичен свят, в който са събрани могъщи вулкани,гъсти екваториални гори и множество култури. В тази страна,разпростряла се върху 13 670 острова има 128 действащи вулкана,повече от където и да е по света.Между островите Суматра и Ява е разположен остров Кракатау,на който се издига едноименния вулкан,чието изригване през 1883г.е една от най-големите природни катастрофи в човешката история(виж по-долу *остров Кракатау).На малкият остров Сумбава пък се намира вулканът Тамбора,който през 1815г.изхвърля най-голямото количество вулканични материали-117куб.км.,при което се отделило огромно количество енергия.Количеството вулканични материали,изхвърлено при изригването на Тамбора е толкова голямо,че би покрило страна с големината на Гърция(131хил.кв.км.) с пласт,дебел 1 метър.Това изригване било свръхмащабно-температурата на Земята се понижила и през 1815гЕвропа настъпил глад,заради слабата реколта,вследствие от по-ниските температури.

Явански носорог

Индонезия е една от страните с най-голямо биоразнообразие в света. Това се дължи на факта,че страната е разположена около екватора,в зоната на дъждовните екваториални гори и,че е разпололожена на 2 биогеографски ареала-азиатски и австралийско-папуаски.Поради това на западните острови се срещат азиатски растения и животни,а в източните-растения и животни,типични за Австралия и Нова Гвинея.

Райска птица от индонезийска Нова Гвинея

Поради тази особеност, Индонезия се дели на 3 биогеографски региона- Сундаланд (обхващащ Борнео, Суматра, Ява, Бали и околните острови) с типично азиатска флора и фауна; Уоласеа (Сулавеси, Молукските острови и островите източно от Бали) представена от много ендемити и смесена флора и фауна и Нова Гвинея, с типично австралийско-папуаски растителен и животински свят. Много от тези растения и животни все още не са известни на науката.Индонезия държи рекорд по брой на видовете орхидеи-270 рода с над 10 500 вида,а също и по брой на хищните растения,сред които най-многобройни са непентесите.Те са насекомоядни,но някои видове,като Nepentes rajah и Nepentes rafflesiana изяждат и дребни птици.Друг типичен представител е рафлезията,растението с най-големите цветове в света-с диаметър 100см и тегло над 12кг.Дърветата достигат височина 60-90 метра.Това са най-високите и най-стари тропични гори в света.Разнообразието сред животните също е огромно-тук е домът на суматренският и яванският тигри,носорози,слонове,леопарди,орангутани,гибони,диви биволи,мунтжак(лаещ елен) и др.Изключително богат е светът на птиците,представен от над 2300 вида- от пъстри папагали,райски птици,птици-носорози до огромния филипински орел.Много разнообразен е и светът на влечугите,най-типични от които са комодският варан(най-големия гущер в света-достигащ дължина 4 метра),соленоводен крокодил(най-големия в света-дълъг 7 метра и тежащ над 1000 кг.),кралска кобра(най-голямата отровна змия,дълга 6 метра),а също и този на жабите и другите земноводни.Индонезия е и дом на колосален брой насекоми и големи тропически отровни паяци и стоножки.

Население

Четвърта по брой на населението в света с над 240 милиона жители.Това насаление е разпределено неравномерно. Индонезийските части на Борнео и Нова Гвинея, които заедно представляват половината от индонезийската територия се населяват едва от 12 милиона души, докато Ява концентрира 100 милиона жители на по-малко от 7% от площта в четири големи града - Джакарта, Сурабая, Бандунг, Семаранг. В Индонезия са регистрирани 742 различни езика и диалекти.

Икономика

Индонезия е една от най-богатите на природни ресурси страни в света. Общите запаси на метан възлизат на 81,5 барела нефтен еквивалент и по този показател се нарежда на второ място в света след Китай. Финансовата криза в Югоизточна Азия от 1997 година и 1998 година води до: силно обезценена е индонезийската рупия; несъстоятелност за обслужване на външния дълг; криза в банковата система; отлив на чуждите капитали от страната, което силно засяга икономиката на Индонезия. Индонезия е на едно от първите места в Азия по размер на външния дълг (130.4 млрд. долара за 2006 година). Във връзка с бедствието след земетресението и вълните цунами през декември 2004 година кредиторите от Парижкия клуб отлагат плащанията по дълга за 2005 година с 5 години, а някои страни опрощават задълженията на Индонезия. Индонезия е член на Международната банка за възстановяване и развитие, Международния валутен фонд и е един от големите получатели на помощи от тези международните финансови институции. Основен донор е Япония.

Стопанство: Селски стопанство 21 % Промишленост 35 % Услуги 44 %. Растениевъдство: Каучуконосни растения, кокосова, маслена палма, чай, кафе, тютюн, какао, подправки, кора от хининово дърво, захарна тръстика, ориз, царевица, батати, фъстъци, соя. Слаборазвито животновъдство. Риболов, добив на морски продукти. Развит е добив и преработка на дървесина, нефт, природен газ, въглища, калай, боксит, манган, мед, никел, азбест, асфалт, фосфорити, каменна сол, злато, сребро. Преработка на селскостопански суровини, текстилна, машиностроителна, корабостроителна промишленост. Главни пристанища: Джакарта, Купанг, Палембанг, Семаранг, Сурабая, Уджунгпаданг. Износ: петрол и природен газ, шперплат, текстил, каучук главно за Япония, ЕС, САЩ, Сингапур, Република Корея, Хонконг, Китай, Тайван. Внос: машини и оборудване, химикали, промишлени масла, хранителни продукти от Япония, САЩ, Сингапур, Германия, Австралия, Южна Корея, Тайван, Китай.

Други

Външни препратки

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA