Тюленово: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EdBever (беседа | приноси)
м Removing external link: *.shabla.be -- per m:Talk:Spam blacklist
Ред 26: Ред 26:


<!-- == Религии == -->
<!-- == Религии == -->
Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Оригиналното название е от тюркски произход поради автохтонното гагаузко население - т.нар. [[гагаузи]] са християни от тюркски (но не и турски) произход, потомци на [[Огузи|огузите]]. През средата на ХІХ век в цяла Добруджа, както и в това село се заселват допълнително множество българи от вътрешността на България, преди всичко котленско. Селото е преименувано през 1942 г., скоро след известната [[Крайовска спогодба]], като за новото название е използван характерния за тази точка на черноморието факт - наличието на стада тюлени, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване. Тюлени все още обитават скалите на север и юг от селото.
Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Оригиналното название е от тюркски произход поради автохтонното гагаузко население - т.нар. [[гагаузи]] са християни от тюркски произход, потомци на [[Огузи|огузите]]. През средата на ХІХ век в цяла Добруджа, както и в това село се заселват допълнително множество българи от вътрешността на България, преди всичко котленско. Селото е преименувано през 1942 г., скоро след известната [[Крайовска спогодба]], като за новото название е използван характерния за тази точка на черноморието факт - наличието на стада тюлени, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване. Тюлени все още обитават скалите на север и юг от селото.
На 31.05.1951 тук е открито първото нефтено находище в България.
На 31.05.1951 тук е открито първото нефтено находище в България.
<!-- == Обществени институции == -->
<!-- == Обществени институции == -->

Версия от 17:22, 8 юни 2009

Тюленово е село в Североизточна България. То се намира в община Шабла, Област Добрич.

Тюленово
Общи данни
Население87 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина47 m
Пощ. код9684
Тел. код05743
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ73780
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Шабла
Мариян Жечев
(ГЕРБ; 2015)
Изоставени нефтени сонди край Тюленово


География

История

Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Оригиналното название е от тюркски произход поради автохтонното гагаузко население - т.нар. гагаузи са християни от тюркски произход, потомци на огузите. През средата на ХІХ век в цяла Добруджа, както и в това село се заселват допълнително множество българи от вътрешността на България, преди всичко котленско. Селото е преименувано през 1942 г., скоро след известната Крайовска спогодба, като за новото название е използван характерния за тази точка на черноморието факт - наличието на стада тюлени, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване. Тюлени все още обитават скалите на север и юг от селото. На 31.05.1951 тук е открито първото нефтено находище в България.

Културни и природни забележителности

Редовни събития

Други

Външни препратки

Шаблон:Населени места в Община Шабла Шаблон:Мъниче селища в България