Моята борба: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Добавяне: uk:Моя боротьба
Ред 67: Ред 67:
[[th:ไมน์คัมพฟ์]]
[[th:ไมน์คัมพฟ์]]
[[tr:Mein Kampf]]
[[tr:Mein Kampf]]
[[uk:Моя боротьба]]
[[vi:Mein Kampf]]
[[vi:Mein Kampf]]
[[yi:מיין קאמפף]]
[[yi:מיין קאמפף]]

Версия от 17:28, 13 юни 2009

Френско издание на „Моята борба“, 1934 г.

„Моята борба“ (нем.Mein Kampf“, „Майн Кампф“) е книга на Адолф Хитлер, съчетаваща автобиография и излагане идеите на националсоциализма. В много страни тя се издава с оригиналното си заглавие на немски или транслитерирано. Книгата е преведена на всички популярни езици и издавана в много страни по света.

История на създаването

Първият том „Разплатата“ („Eine Abrechnung“) излиза на 18 юли 1925 г. Вторият том, „Националсоциалистическото движение“ („Die nationalsozialistische Bewegung“) — в 1926 г. Оригиналното заглавие е „Четири и половина години борба срещу лъжите, глупостта и коварството“. Неговия тогавашен съкилийник, помагал на Адолф Хитлер в писането на книгата - Рудолф Хес дава идея за по-краткото име на книгата - "Моята Борба".

В някои държави като Германия и Чехия отпечатването ѝ е престъпление.[източник?] Авторските права за "Моята борба" се държат от министерството на правосъдието на Бавария.[източник?] В България е издадена през 2001 г. от издателство „Жар птица“, което създава известна полемика в българското общество.

Външни препратки

Шаблон:Link FA